Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Äntligen blir det dyrare att flyga

/

Annons

Det är befriande att debatten just nu faktiskt inte i huvudsak handlar om flygskattens vara eller inte vara, utan om huruvida det är vettigt att till exempelvis flyga utomlands på semester. Moraliskt försvarbart ur ett miljöperspektiv.

En som banat väg för det är bland andra operasångaren Malena Ernman som deklarerat att hon inte längre flyger. Ett aktivt beslut som naturligtvis påverkar hennes yrke, men för klimatets skull vill hon göra verkliga uppoffringar enligt devisen att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Hon twittrar #jagstannarpåmarken och har naturligtvis stort inflytande med över 42 000 följare på Twitter.

2017 blev hon utnämnd till årets miljöhjälte av WWF. Hennes röst har behövts och behövs som ett högt vrål mot flyglobbyn. De som vill ge sätta bilden av att Sveriges näringsliv kommer drabbas hårt av de skattehöjningar som införs den 1:a april (där bland annat Midlanda kommer att kompenseras).

Det är helt rimligt att flyget nu kommer att få stå för delar av sina klimatkostnader. I dag är det helt obeskattat, utöver att inrikesflyget betalar 6 procent i moms.

Beräkningen är att den ökade skatten ska generera 1,02 miljarder till statskassan år 2018.

Den största bonusen blir dock om flygandet verkligen minskar. Vilket regeringen räknar med att det kommer göra. Att flyget är en miljöbov går inte att blunda för och varje gång någon tar tåget istället för flyget är en liten delseger för miljön. Det är bara verkliga klimatförnekare som kan negligera extremväder, smältande polarisar, minskad biologisk mångfald, havsföroreningar och värmerekord. Det går inte att vifta bort med jidder om naturliga vädervariationer.

Den globala uppvärmningen är till stor del en orsakad av människan. Där är ledande forskare överens. Vår västerländska livstil är inte försvarbar och en omställning måste ske. Nu. Borde ha skett för länge sedan.

På ett sätt är det redan försent. Vi har fått ord som klimatflyktingar. Och det är tyvärr svårt att vara optimistisk. För om trettio år kommer 200 miljoner människor att vara på flykt undan klimatförändringar. Det förutspår FN-universitetets Institut för miljö och mänsklig säkerhet, något som bland annat Sveriges Radio rapporterat om (3/9 2017). Att klimatet förändras skapar även en verklig grogrund för våldsamma konflikter inom länder, men även mellan stater. Jordmån för krig - för att skriva tydligt.

Sett ur det perspektivet är 80 kronor i punktskatt per inrikesflygresa ett oerhört litet pris att betala för flygandet som är en klimatförstörare. Och att människor här och där på allvar börjar reflektera över sin livsstil, som flygvanor, är bra. Dels för miljön, men det också en signal till politikerna att våga sätta miljöfrågan högt upp på den politiska agendan. Miljöfrågan är alldeles för underprioriterad. Det handlar ju om vår överlevnad. Fler och fler har börjat inse allvaret, men än är de alldeles för få.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons