Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Även feminister kan leva ojämställt

/

Annons

Kan en kvinna vara en ”dålig” feminist?

Kan en kvinna vara i ojämställt förhållande och ändå vara feminist?

Kräver feminismen att en lever som en lär?

Det är frågor relevanta och aktuella idag, inte minst i eftersvallet efter metoo.

I Aftonbladet Kultur skriver konstnären Marianne Lindberg De Geer om Ebba Witt Brattström och rubriken är ”För mig är du ingen feminist” (15/ 5).

Ingen som följt akademigate eller som är intresserad av feministiska frågor har ju missat vad hennes kritik bottnar i. Författaren och professorn Ebba Witt Brattströms har varit flitig deltagande i debatten kring den så kallade ”kulturprofilen” och Svenska Akademien. Hon har varit både sylvass och underhållande i sin kritik och hon har ju haft insyn efter sitt mångåriga äktenskap med akademienledamoten Horace Engdahl.

En kan skriva att hon varit till synes transparent. Eller läckt som ett såll. Kanske har hon också haft en personlig agenda och fått medialt utrymme för det. Men hennes analyser och kritik har varit feministiska.

Marianne Lindberg De Geer kulturtext bottnar i en isande kritik kring att Ebba Witt Brattström varit passiv under sitt äktenskap med akademienledamoten Horace Engdahl. Att det minsann nu passar sig för Ebba Witt Brattström att berätta allt hon visste, men att hon inte agerat medan hon var i smeten. Att hon stöttat sin man, varit en kulturens drottning. Och De Geer tycker att Witt Brattström nu gnäller över tillvaron som var under ”forna tiders glansdagar”. Hon anklagar Witt Brattström för att ha kidnappat feminismen som en del i ett karriärsbygge och bygger ihop det med att Ebba Witt Brattström punkterade en del av FI:s uppbyggnadsfas i direktsänd tv.

Ursäkta, men det är ju en skittaskig text. Och den missar det grundläggande.

Att vara feminist är att se och erkänna de patriarkala strukturerna och vilja göra något åt dem. Det innebär att en ser att kvinnan generellt är underordnad mannen och inte tycker att det är okej eller försvarbart. Det är att vara feminist. Det innebär inte per automatik att en lever ett jämställt liv i en jämställd relation. Eller alltid agerar feministiskt korrekt. Det kravet finns inte. Går inte heller att ha.

Det fungerar inte som människa att hela tiden leva efter en teori, för vardagen är inte en teori. Det är praktik. Det är jobb och mjölkhandling, barn och sopor. Det är yttre omständigheter som en inte kan förändra som individ. Att få sämre lön som kvinna på grund av sitt kön kan en tycka är fruktansvärt orättvist, men det innebär inte att en säger upp sig från jobbet av ideologiska skäl. För hyran ska betalas. Men en kan kritisera strukturen ändå.

Det går inte heller som person att vara i konstant revolution mot den struktur en vill krossa. En kan ha på sig feministiska glasögon i en samhällsanalys - men vara i en kärleksrelation med en mansgris. Och acceptera eller tvingas acceptera läget. En människa lever och det livet kan vara hur som helst. Även för en feminist. Ens tankar om hur det borde vara är något annat.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons