Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Bra att kunna tala för sin sak

/

Annons

Så klart jublade landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) när han fick höra talas om Ingvar Kamprads testamente. Halva Kamprads förmögen ska gå till Familjen Kamprads stiftelse och ska bidra till näringslivsutveckling i Norrland. Det handlar ju inte om några småkronor direkt. Kanske firande Bucht nyheten med en kopp kaffe och porösa Kangoskakor. Hans glädje är förmodligen flerbottnad.

Det handlar inte enbart om att Norrland får kapitaltillskott för att vattna tillväxt, utan också om att Bucht sannolikt varit med om att putta på den utvecklingen. Ingvar Kamprads handskrivna testamente skrevs i oktober 2014. Men banden knöts många år tidigare.

Det var i april 2003 i Stockholm under ett företagsarrangemang som Bucht och Kamprad möttes för första gången. Det var Sven-Erik Bucht som tog tillfället och ”kuppade” till sig ett spontansamtal med Kamprad. Han lobbade oblygt för ett IKEA i gränsstaden Haparanda där han då var kommunalråd. Mötet dokumenterades av fotografer och publicerades i lokala dagspressen.

Förhoppningarna hos Haparandaborna blev således att Bucht lyckats så ett frö hos Ikeas grundare, som under flera års tid sneglat uppåt landet för ännu ett varuhusbygge. Många trodde dock att det var utopiska tankar och att om Ikea skulle etableras så skulle det bli i Luleå. Men Stockholmsmötet visade sig vara grunden till ett nytt Ikea-varuhus i just Haparanda.

I november 2006 intervjuas duon Kamprad och Bucht tillsammans av tidningen Norrländska socialdemokraten innan Ikea-invigningen. Till reportern ville Kamprad lyfta fram sitt engagemang för norra Sverige: ”Under alla herrans år har jag hört talas om att Norrland är en utflyttningsdel av Sverige och att folk lämnar och så vidare. Att kunna medverka lite grand till att ungdomar får chansen att stanna kvar och kunna utvecklas – det känns bra”. Han lyfte även fram vänskapen mellan honom och Bucht.

För Bucht känns det så klart bra att media nämner hans koppling till Kamprad när de nu rapporterar om testamentet. Bucht har haft det lite blåsigt med medierapporteringen förra året. Via granskning kom det fram att han tagit lektioner i engelska för att kunna kommunicera bättre med människor under hans utlandsresor. Men konsulternas höga notor fick tjänstemännen att agera. Utifrån medierapporteringen kan en dra slutsatsen att det är troligt att kostnaderna skenade iväg. Det ska inte ske med skattepengar. Men med det skrivet. Ministrar ska naturligtvis kunna utbilda sig i områden de inte behärskar till fullo, något som statsministern Stefan Löfven också var väldigt tydlig med när frågan debatterades. En ska helt enkelt kunna bli minister, utan att till exempelvis tala perfekt engelska.

Det är en viktig demokratifråga. Och om Sven-Erik Buchts nu framöver skulle bli kritiserad för att fortbilda sig i engelska kan han alltid peka på vikten av att vara en god kommunikatör. Det kan nämligen leda till oväntade händelseförlopp.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons