Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Det är Björn Söder som ska skämmas

/

Annons

Säg Björn Söder och jag blir förbannad. Ni vet, Sveriges vice talman och Sverigedemokrat. Björn Söder som tycker att det är han som ska bestämma huruvida jag är svensk eller inte. Det med anledning av att jag tillhör minoritetsgruppen samer, är svensk medborgare och bor i Sverige. Det där rör till det i skallen på Björn Söder. Att människor kan vara både och. Att människor kan vara hur som haver, en mixmatch av både ditten och datten.

Svensk och same. Det stör honom. För Björn Söder tycker inte att vare sig samer eller judar är svenskar. Det här ingen nyhet, utan en åsikt han dryftade till DN år 2014.

Kritiken som följde verkar inte haft någon som helst effekt, för Sveriges vice talman postade häromveckan en kommentar på Centerpartiets Facebooksida i samma ärende. Han skrev: ”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning”.

Det är inte Annie Lööf som ska skämmas, utan Björn Söder! Hans agenda är inte att värna om minoriteter och deras rättigheter, utan naturligtvis att vattna hatet som finns både mot samer och judar. Hans uttalande måste kopplas ihop med att SD är ett parti med nazistiska rötter och med rasismen under kostymen. Söders uttalande måste också ses i ljuset av att SD inte vill ha ett mångkulturellt samhälle.

Nu försöker Björn Söder göra sin attack på minoriteter till någon form av fråga om ord och begrepp. Han lyfter fram att det finns medborgarskap och nationstillhörighet och så vidare… Det är bara ett sätt att skapa en dimridå. Att pysa ut rasistiska åsikter i någon form av pyntad ordballong. Det är så SD jobbar. Försöker blänka upp ytan för att inte skrämma bort allt för många och för att attrahera andra.

Sparka nedåt och hoppas att andra följer efter och sparkar ännu hårdare.

Vi pratar alltså om Sveriges vice talman. Det går att förändra på valdagen.

Rösta inte på SD.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons