Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Det är inte Ebba Busch Thors fel

/
  • Ebba Busch Thor kan bli den partiledare som för KD ut ur riksdagen.

Annons

För att Alliansen ska kunna bestå efter valet i höst krävs att Kristdemokraterna inte åker ur riksdagen. Med tanke på opinionssiffrorna ser det pyrt ut. Partiet har under Ebba Busch Thor ledning legat konstant under riksdagsspärren med några få undantag.

Partiet är alltså mer än någonsin beroende av borgliga stödröster för sin fortsatta existens i maktens korridorer. Partiet kan inte längre lita på sina borgligare polare. Partilandskapet är ommöblerat sedan Sverigedemokraternas inträde i riksdagen.

Inget tyder på att SD inte kommer att ha fortsatt starkt stöd hos tidigare anhängare. Deras stöd i opinionen tycks vara starkt i mätning efter mätning. SD har ibland gått om Moderaterna i mätningar och tidvis placerat sig som andra största parti efter Socialdemokraterna. Även om inget är klart förrän efter valdagen (som pressande politiker brukar svara om lågt stöd i väljarundersökningar) så påverkar opinionsmätningar naturligtvis väljarna och hur de resonerar på själva valdagen framför valurnorna.

Tidigare moderata stödröstare till KD kommer att tvingas tänka igenom sitt val en extra gång med tanke på SD. Vill de riskera att minska sitt förstahandspartis makt genom en stödröst på ett litet parti som uppenbarligen kommer ha svårt att behålla sin plats i riksdagen? Dessutom: Åker KD ut är ju rösten kastad i sjön. Å andra sidan: Åker KD ut är Alliansen död.

Liberaler som tidigare stödröstat på KD lär inte göra det i valet 2018. Liberalerna kämpar själva med usla opinionssiffror och deras anhängare kommer sannolikt att prioritera sitt eget förstahandsparti. Vad gäller Centerpartiet har ju Annie Lööf gått från en kritiserad partiledare till en stark ledare med stjärnglans. Annie Lööf står för en tydlig antirasistisk röst och hennes anhängare vill ju knappast svika nu när motgång vänts till medgång. Vindarna svänger snabbt inom politiken och väljare gillar att lägga sin röst på populära ledare.

Med andra ord har Kristdemokraterna få att hålla i handen. Ebba Busch Thor må vara en skicklig retoriker och ”gå igenom rutan”. Att partiet har så svårt handlar inte främst om henne, utan att partiets politik inte attraherar eller går ihop. Det är svårt att prata om omfattande satsning på äldreomsorgen och samtidigt förespråka skattesänkning. Det är svårt att prata om familjen som ett viktigt fundament – men blunda för problematiken som uppstår i och med att det är kvinnorna som, på grund av strukturer, tar det största ansvaret för barn och familj.

Partiets bildades 1964 och en orsak var upprördheten kring riksdagens planer att skära ner på kristendomsundervisningen. 1985 fick de riksdagsrepresentation genom valteknisk samverkan med centerpartiet. 1991 kom de in av egen kraft. Mycket tyder på att partiet får skriva 2018 som året då de åkte ur riksdagen. Då hoppas jag att det inte är Ebba Busch Thor som ensam får bära hundhuvudet, för det kommer inte vara hennes fel. Tiden har sprungit om partiet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons