Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Ensamstående föräldrar är de nya trendskaparna

/

Annons

När bloggaren och företagaren Isabella Löwengrip – Blondinbella – skriver i slutet av julihettan om ännu en nöjesflygresa surnar några av hennes läsare till rejält i kommentarsfältet. Bränderna härjar i Sverige och klimatförändringarnas fruktansvärda konsekvenser går inte att blunda för. Läsarna ifrågasätter Isabella Löwengrips omfattande flygvanor. Hennes följare frågar om hon inte på något sätt tänker på klimatet, på vilka klimatavtryck hon lämnar efter sig. På nästa generations livsvillkor.

Naturligtvis kan inte Isabella Löwengrip personligen stå till svars för flygets utsläpp och dess negativa miljöpåverkan. Hon är inte heller folkvald eller representerar något parti. Men hon är onekligen en maktfaktor i Sverige – en så kallad influencer. Det vill säga en person som har många följare på sociala medier och därmed påverkar andra genom sin aktivitet där. Jag vill se de kritiska kommentarerna om Löwengrips miljöovänliga livsstil (flygresor och skyhög lyxkonsumtion) som ett tecken i tiden. Eller kanske snarare – som en framtidsspaning.

Folket kommer inte länge till att acceptera att ”eliten” vältrar sig i lyx utan någon som helst hänsyn till klimatet. De som drabbas värst av klimatkatastrofer är de människor som har minst resurser, de får betala notan för andras vanor. Vi har klimatflyktingar idag – och den gruppen kommer tyvärr inte att minska. Men de som lämnar mest negativa klimatfotspår efter sig är människor som har mest pengar. Människor med stålar äger fler boenden, har fler bilar, reser mer och konsumerar mer. Tär helt enkelt mer på jordens resurser. Det är både ojämlikt, orättvist och framförallt ohållbart.

Snart är tiden förhoppningsvis förbi där offentliga personer med feta bankkonton ohämmat kan vältra sig i lyxkonsumtion utan att det möts av ilsket motstånd och ifrågasättande. Snart kommer det förhoppningsvis inte vara högstatus att ha shopping som hobby, utan istället ses som sunkigt att handla mer än vad som är nödvändigt eller rimligt för en privatperson. Att köpa ny heminredning för att vara ”uppdaterad” på det senaste kommer att ses som både korkat och ansvarslöst. Inget att skylta med på Instagram direkt.

Åhh vad jag hoppas att nästa trend istället blir den gnetande vardagliga miljöhjälten. Som till exempel den ensamstående föräldern som jobbar som undersköterska inom sjukvården. Som varken har tid eller förutsättningar att bli miljöaktivist, men lever hållbart i ett vardagsliv. Bor litet, åker kollektivt, inte slänger middagsrester, återanvänder plastpåsar, handlar på loppis och hemestrar under ledigheten.

Det behöver naturligtvis inte vara ett medvetet val från början, utan en konsekvens av en krass nödvändighet för att få vardagen att gå runt med tanke på plånbokens storlek. Men den vardagen måste bli den rådande normen – för miljöns skull. För vi måste ändra vårt sätt att leva för klimatets skull. Vi borde ha gjort det redan igår. Låt oss inte vänta på att vardagsmiljöhjältarna blir nästa stora influencerstrend.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons