Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Flera förlorare i Solnadomen

/

Annons

Solnadomen har kritiserats hårt från flera olika håll. Det visar på det nödvändiga med att rättsprocesser inte sker i slutna rum utan allmänhetens insyn. Det är också ett friskhetstecken att en dom där det återfinns formuleringar som att en kvinna anses komma från en sämre familj och mannen från en bra inte passerar obemärkt. Vilken typ av familj en kvinna som anmält sin make för misshandel kommer ifrån är naturligtvis inte relevant. Och i Sverige har vi ett rättssystem, inte en parallell rättsordning, där misshandel ska skötas ”inom familjen” vilket två av de centerpartistiska nämndemännen ansåg.

För centerpartiet måste det ha varit smått surrealistiskt att behöva klargöra på Twitter att partiet inte är för sharialagar. Men att partiet faktiskt var tvungna att göra det är ett tecken i tiden. För ärligt – vem tror på fullaste allvar att Centerpartiet skulle vara för sharialagar? Knappast någon. Det som däremot hände i och med domen är folk med främlingsfientliga åsikter ville ”kidnappa” Solnadomen som ett verktyg för att sprida ett anti-muslimskt narrativ.

Centerpartiet krishanterade och de två nämndemännen har uteslutits från partiet eftersom de enligt partiet inte delar centerns värderingar. Jag tror inte att just Centern kommer hamna i en större förtroendesvacka på grund av detta, däremot är risken att förtroendet för politiker i allmänhet urholkas ytterligare. För den relevanta frågan är hur dessa två personer kan ha tilldelats de politiska uppdragen?

Ordet slapphet eller brist på rutiner ligger nära till hands och det kan ha varit så i det här fallet. Partiledaren Annie Lööf uttalade sig till Aftonbladet (7/3) och sa att det här är en ”väckarklocka för alla partier”. Det har hon förmodligen rätt i. Problemet är om den här händelsen blir en del i världsbilden att politiker i allmänhet är inkompetenta.

Även rättssystemet får sig en törn av Solnadomen. Risken är att tilltron minskar och det får inte ske. Varje medborgare i Sverige måste kunna veta och lita på att alla är lika inför lagen. Oavsett hudfärg, klass, kön, bakgrund och religion. I och med domen har debatten om nämndemannasystemet kommit upp på agendan igen.

Till Aftonbladet (5/3) har justitieminister Morgan Johansson (S) lämnat en skriftligt uttalande där han konstaterar nämndemannasystemet genomgick ett antal reformer 2014 med bred riksdagsmajoritet. Bland annat infördes obligatorisk utbildning och att olämpliga nämndemän ska kunna entledigas lättare.

Om det räcker återstår att se eller om ännu en utredning om nämndemannasystemet behövs. En inte allt för vild gissning är i vart fall att samtliga politiska partier kommer att se över sina processer till nämndemän och andra förtroendeuppdrag. Inget parti vill likt Centerpartiet behöva klargöra på Twitter att de inte är för sharialagar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons