Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Har det blivit skamligt att flyga?

/

Annons

Det känns faktiskt befriande när företagaren och storbloggaren Isabella Löwengrip får kritiska frågor från läsare kring hennes återkommande nöjesresor med flyg utomlands och en till synes helt problemfri inställning till inrikesflyg och privatplan. En av många kommentarer går i andemeningen att det är hopplöst omodernt att flyga utan någon tanke på miljön. Då vill jag applådera – mest för att jag hoppas att det faktiskt kommer att bli en sanning.

Att offentliga personer blir ifrågasatta för frekvent flygande – och att andra tar ställning mot flyget är ett tecken i tiden. Insikten har kommit till fler att jordens resursers faktiskt inte är oändliga. Att vårt västerländska levnadssätt är ohållbart.

Gudrun Schyman (FI) har meddelat att hon inte ska flyga under valrörelsen. Det är en del i rörelsen #jagstannarpåmarken. Strax efter sa Vänsterledaren Jonas Sjöstedt på en rak fråga från Aftonbladet att han också i möjligaste mån ska undvika flygresor under valrörelsen. Det är en signal till deras anhängare om att partierna tar miljöfrågan på allvar och naturligtvis ett sätt att försöka väcka intresse hos potentiella väljare. Och att rida på vågen där flygandet allt mer ifrågasätts.

Nu spelar det ju, krasst sett, ingen roll på det stora hela för miljön huruvida just Schyman eller Sjöstedt tar flyget eller inte. Frågan är istället symboliskt laddad. En signal om att frågan om flyget är viktig och därmed att miljöfrågan är prioriterad. Och sådana ställningstaganden ska inte underskattas.

Miljöpartiet har tåg som förstahandsval vid inrikesresor under valrörelser. ”För oss är det är ingen ny fråga”, säger Emma Stark, pressekreterare hos Gustav Fridolin. ”Vi märker att frågan om flygandet är en trend och att intresset kring det ökar”. Ett tips till Miljöpartiet är ju att gå ut än hårdare i sin kommunikation kring flygfrågan eftersom det är på agendan just nu. Att de så att säga inte missar tåget... De behöver ju positiv injektion i opinionsundersökningarna.

Vi kommer dock inte höra statsministern Stefan Löfven säga att hans valrörelse kommer vara flygfritt. För att klara av många möten och träffa folk i hela landet kommer flyg fortsatt vara ett viktigt transportmedel. Det handlar om en avvägning mellan vad som gör mest ”nytta”. Att symboliskt avstå från flygresor – eller kunna transportera sig snabbt och smidigt.

När frågan lyfts om Löfvens inställning till flyget (för den kommer att dyka upp) kommer Löfven peka på regeringens gröna budget, de högre flygskatterna, arbetet för att minska miljöplatser i havet och satsningen på gröna jobb. Det låter onekligen mycket tråkigare än att säga att ”jag stannar på marken” och ger inga rubriker. Men är för den skull inte mindre viktigt.

Jag tror inte flygresor i närtid kommer leda till skammanden – men att den som flyger ofta kommer att behöva motivera sitt val på ett helt annat sätt än för bara ett halvår sedan.

Det är en välkommen utveckling för moder jords skull.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons