Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Hur ska vi nå förstagångsväljarna?

/

Annons

Vid varje valdag plingar det till i min mobil. I ett sms påminner min kompis om att det är val och uppmanar alla rösta. Hon skriver glatt och upplyftande till alla i sin mobila telefonbok. För mig har det blivit en fin liten valtradition att få det där sms:et. Det är en symbol för demokratiskt fotarbete i vardagen. Frågan om hennes sms har någon effekt på hennes nätverk?

Det går ju inte att svara på – men sannolikt påverkar det i alla fall på något plan.

Det spelar nämligen roll att vi på olika plattformar pratar politik med varandra, det spelar roll att vi lyfter upp valdagen som en grund i vår demokrati. Valdagen är en dag då industriarbetares röst väger lika tungt som statsministerns. En butiksanställds röst väger lika tungt som butiksägarens.

Det är vackert och jämlikt. Men också något mer än så: Högt valdeltagande ger legitimitet till vårt politiska system. Och det behöver vi påminna varandra om. Vi måste prata om nyttan att som medborgare delta och ge sin röst för hur Sverige ska styras, det är att vara del av något stort. Rösträtten är ingen naturlag, inget att ta för givet. Rösträtten är en del av en hård och enveten kamp som generationer innan oss slagits för att få.

De som inte röstar har generellt sett lägre utbildning och lägre inkomst än de som röstar. Det är problematiskt ur flera aspekter. Deras röster och frågor riskeras att inte representeras i politiken. Att Socialdemokraterna har en ambitiös dörrknackarkampanj inför valet den 9 september för att möta väljarna är bra av flera anledningar, en är att nå ut till folk som inte känner sig delaktiga i det politiska livet. Positiva mellanmänskliga möten kan bygga upp förtroende mellan väljare och politiker. Det gynnar valdeltagandet. Att som väljare få möta politiker kan också väcka ett intresse för politiken och det är motiverande inför valdagen. De som är intresserade av politik och de som ser sin röst som viktig får en inre motor att delta.

I år har Sverige cirka 383 000 förstagångsväljare som fyllt arton år enligt SCB. Totalt får också cirka 98 000 fler svenska medborgare folkbokförda i Sverige rösta i 2018 års val jämfört 2014 års riksdagsval. Det är också viktiga grupper att fånga upp. Dels för att de grupperna ska få representation i valresultatet, men också för framtida val. De som röstar för första gången när de blir röstberättigande tenderar att fortsätta rösta vid kommande val. En barriär är nämligen bruten. För vi ska komma ihåg att det som till synes kan tyckas enkelt, att lägga sin röst på valdagen, kräver aktiv handling av personen och ett aktivt ställningstagande.

För oss som har röstat tidigare kan hela valproceduren te sig självklar, men för de som inte röstat tidigare är det ju inte så. Här är svaret på problemet: Information och engagemang. Och alla som värnar om demokratin kan bidra med något. Kanske via ett gruppsänt sms på valdagen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons