Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Ingen människa är en maskin

/

Annons

Tänker bara på Avicii, han som hette Tim Bergling. Artisten som fick framgång, ära och rikedom. Och kraven och pressen på att leverera. Om och om igen. Tim Bergling skulle vara Avicii och klara av att njuta av det. Acceptera det liv hans talang ledde honom till. Länge uppfyllde han förväntningarna. Mellan åren 2008 och 2016 blev det 813 spelningar i fullsatta arenor runt om i världen. Priset var högt. Tim Bergling mådde inte bra, varken fysiskt eller psykiskt. Nu har hans familj meddelat omständigheterna kring hans död. Han ville få frid. Han orkade inte längre.

Vid 27 års ålder meddelades att Avicii skulle sluta turnera, världspressen rapporterade och fansen sörjde. Det var inte musiken Tim Bergling inte stod ut med, det var rampljuset. Avicii var ung när han lämnade scenen. I dokumentären ”Avicii: True Story” som går att se på SVT Play får vi följa med under hans karriärsresa. I dokumentären finns svar på varför han lämnade turnélivet. Han säger: ”Jag jagade en föreställning om lycka som inte var min egen”.

Tim Berglings motstånd till att uppträda var ingen hemlighet för staben som jobbade nära honom. Inte heller att artistlivet tärde rejält.

Han var öppen med sin omgivning kring hur han mådde, att han höll på att knäckas av tempot. Scener ur dokumentären visar hur han biter på naglarna och nästan försöker krypa sig ur sin egen kropp. Avicii-skalet.

Trots det försöker hans team att få honom att fortsätta: Reaktionen? Så här efteråt är det som en dystopisk profetia: ”Jag har sagt att jag inte kan spela längre. Jag kommer att dö”.

Han reflekterar i dokumentären över att folk fortsätter pusha honom, trots att han varit öppen med hur dåligt han mår. Han hade förväntat sig stöd för sitt beslut av att lägga av, men istället vill folk upp honom på scenen igen. Det handlar naturligtvis om pengar. En cynisk industri som vill att så mycket stålar ska dras in medan möjligheten finns. Flera är beroende av honom för ekonomiskt välstånd. Avicii var en lysande stjärna, men Tim vandrade i skuggan.

I scener från sjukhus i dokumentären ser vi en blek och trött Avicii som ligger inlagd på grund av bukproblem. Han berättar efteråt framför kamerorna: ”Jag mådde skitdåligt, och den enda lösningen jag blev erbjuden var att ta medicin eller kämpa mig igenom det”. Under en period äter han uppemot 20 tabletter, men ”de gav mig bara mer ångest”.

Det finns mycket att reflektera kring när en tittar på dokumentären. Som att människor inte kan behandlas som produkter på en marknad. För när människor förtingligas händer något med deras själ, deras själva jag. Det blir en nedbrytande process. Kroppsligt. Psykiskt. Det strider mot människans natur att ses som vara. En människa kan inte behandlas som ett ting utan att det får allvarliga konsekvenser. Hans familj skriver i pressmeddelandet kring hans bortgång att Tim ”inte var gjord för det maskineri han hamnade i”. Tänker bara på Avicii, han som hette Tim Bergling.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons