Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Istid för Kristdemokraterna

/

Annons

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor låter sig fotograferas i en isvak i samband med en personlig och politisk intervju för DN (20/4 2018). Det är en snygg bild. Och det är upp till betraktaren att tolka den.

Busch Thor och hennes stab har naturligtvis inte varit omedveten om vilka associationer bilden kan leda till. Som att partiets iskalla placering i opinionsmätningarna kan leda till att KD hamnar ute i riksdagskylan och i en förlamade isvak efter nästa val – för att ge ett exempel. Men att partitoppen okej:at bildarrangemanget – för att de sagt ja till det är naturligtvis inget som bara skett utan noga övervägande – innebär att de hoppas på andra tankebubblor ska väckas hos väljarna än att KD är på väg in i istiden.

Partistrategerna och Ebba Busch Thor hoppas istället att folk ska tycka att partiledaren är synnerligen tuff, att hon klarar av iskalla prövningar och inte är rädd för utmaningar. För utmaningar, det vill säga svårigheter, är precis vad partiet har just nu.

Ebba Busch Thor leder sin första valrörelse som partiledare (Med Bert Karlsson som sidekick – det visar verkligen på hur allvarlig krisen är!). När hon blev vald för tre år sedan var det många medlemmar som hoppades på att hon skulle lyckas vända partiet uppåt i opinionsmätningarna. Hennes styrkor låg bland annat i sitt sätt att tala och förmågan att nå ut till media. Hon hade som kommunalråd i Uppsala och tidigare vice ordförande i KDU lyckats bli ett namn som var känt ute i landet.

Men för de svenska väljarna är inte partiledarna det mest centrala, utan vad partiet de leder faktiskt står för. Och KD:s politik har inte blivit mer relevant för väljarna, utan mindre. Vad står ett Kristdemokratiskt parti för, i ett sekulärt land som Sverige? De vill profilera sig i äldre- och välfärdsfrågor. Sänka skatten och öka välfärden. Det är svårt att få ihop den ekvationen, men är ju heller inget unikt för KD. Att säga sig stå för religionsfrihet och kyrkoklockor, men säga nej till böneutrop, är i sin tur förvirrande. Precis som att det av allt att döma är svårt att nå fram med budskap om den ”judisk-kristna idétraditionen”. Vad står det för?

Det är väl känt att partiet vid val får stödröster från borgerliga (moderata) kamrater för att klara riksdagsspärren. Men nu när det ser ut som att KD inte kommer att klara riksdagsspärren blir frågan: Vågar tidigare stödväljare välja dem med risken för att rösten blir ”bortkastad”?

Å andra sidan kan tidigare stödröstare naturligtvis resonera så att de är angeläget att stödrösta igen för att försöka bevara Alliansen. Utan KD är Alliansen som vi känner den nu död. Men det politiska svenska landskapet är rörigt i och med Sverigedemokraternas intakt och omvärld är orolig- då är det troligt att tidigare stödröstare funderar extra och kan känna sig motiverade att rösta på ett starkt borgerligt parti för att försöka få tydligt valresultat. Då är det kört för KD. Istid, istid, istid.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons