Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Kan man välja rikedom?

/

Annons

Överklassen och de med feta bankkonton ska ha fördelar i samhället – de människorna har ju faktiskt åstadkommit något inte andra har. Nämligen rikedom. Ära. Framgång. Klart det ska belönas för gräddlivet har minsann varit ett aktivt val. Folk som inte varit smarta nog att inse att pengar är livet och inte valt att bli rika får faktiskt ta och skylla sig själva. Inte kan de komma och böla i efterhand och kräva samma rättigheter som de som har lyckats. Det är ju en absurd tanke.

Alla är sin egen lyckas smed. Tänk: Det vore fett nice att alltid kunna vara kund inom sjukvården och behandlas därefter. Mer marknadslogik skulle vara gött. Man får det man betalar för och kan man inte betala ... sorry.

Läkaren ska ge diagnos och insatser efter kundens krav och inte tjafsa om vård efter behov och kösystem. Att inte kunna betala sig till allt en vill ha överallt är så hopplöst PK och sossigt. Såååå typiskt Sverige – stelt och byråkratiskt. Annat som är störigt är att facket och Arbetsmiljöverket alltid ska kackla om säkerhet och anställningsvillkor – hur mycket kan egentligen arbetare vara värda?! Arbetare har valt att jobba med kroppen – fast de har en hjärna.

Ovanstående är ett litet axplock för vad överklassparet Philip (kalla mig Phille) och Ann-Sophie Drakenmuns har för livsåskådning i SVTs humorserie ”Katsching lite pengar har ingen dött av”. Paret bor i Djursholmsgrädden och Ann-Sophie Drakenmuns spenderar fantasisummor på att ordna en kärleksfest – naturligtvis för att visa upp för alla hur lyckliga paret är.

Har ni inte sett serien än går den att se via SVT play. Den är rätt rolig faktiskt. Men det viktigaste är att komediserien är samhällssatir riktat mot klassamhället och att det sparkas uppåt. Mot orimlig rikedom, skattefiffel och girighet. Ibland är det vasst och glimrande. Ibland lite väl buskis, men jaja, det kan en ha överseende med tanke på helhetsintrycket.

Skaparna bakom serien är Per Andersson (som förövrigt spelar Philip och känd från Groteco) och Håkan Johnsson. I en TT intervju har Per Andersson sagt att serien i grunden handlar om egoism: ”Det blir en paradox: Ju lyxigare liv man lever desto mer tänker man på sig själv. Och det finns något roligt i det.”

Ja, roligt blir det ju onekligen i serien. Men i verkliga livet ... nej. För i den guldgrädden där Philip och Ann-Sophie Drakenmuns lever har kopplingar till verkligheten och även deras tankeluft. Drakenmuns står för ideologin att den individuella lyckan alltid har företräde före det allmänna goda. Det innebär i sin tur att ansvaret för andra inte behöver tas av det offentliga (skatt är stöld!). Alla får klara sig själva bäst de vill.

För katsching – lite pengar har ju ingen dött av. Trist bara för folk som inte fattat det.

De får skylla sig själva.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons