Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Kvinnor offras – hur kompetenta är Svenska akademien?

Annons

Ja, jag är team Sara Danius i akademigate. Precis som många på Twitter och andra sociala medier tog jag också under fredagen på mig en knytblus (gul) för att visa stöd för henne. Hur f*n kunde akademiens ledamöter landa i ett det var HON som måste gå?

Sara Danius – som inte suttit där i typ hundra år – utan fått år av en tystnadskultur i sin famn och som hon försökt lösa på ett modernt sätt. Sara Danius har till exempelvis inte fått brev från textilkonstnären Anna-Karin Bylund år 1996. Ett  brev som vittnade om sexuella trakasserier från den så kallade kulturprofilen. Den kulturprofil som Svenska akademien hållit under sina vingar. Bylund ansåg inte att akademien kunde stötta kulturprofilen ekonomiskt med tanke hur han nyttjade sin ställning. Den dåvarande ständiga sekreteraren Sture Allén bedömde inte brevet som viktigt, och tja….han sitter kvar.

Kulturprofilen, är som vi vet vid det här laget, gift med Katarina Frostensson. Hon lämnar sitt arbete för akademin. Om hon också lämnar sin stol, som alltså Sara Danius gör, vet vi inte. 

Jag tyckte inledningsvis i härvan att Frostensson skulle lämna sitt uppdrag. Och nej, naturligtvis inte för att hennes man anklagas för sexuella trakasserier. Det har inte med henne att göra överhuvudtaget! Men när den anmärkningsvärda jävsituation uppdagades – att hon varit delägare i kulturklubben som maken fått bidrag via akademien och inte flaggat för det- ansåg jag att det borde vara skäl nog för att reträtt. Nu har jag ändrat mig. För den här byken är så rörig och smutsig att en häpnar.

Även ledamoten Tomas Riad är inblandad i jävsituationer. Om han får sitta kvar så ska det även gälla Frostensson. Hur många jävsituationer finns egentligen inom akademien? 

Och vad gäller läckan om vilka som ska få Nobelpriset….Kulturprofilen tycks ju ha golat om litteraturpriset för att få prestige och misstankarna har riktats mot att läckan är hans hustru. Men det kan vi inte veta. Kulturprofilen är mycket nära vän med ledamoten Horace Engdahl, den tidigare ständiga sekreteraren. Hur vet vi att de två inte har suttit och snackat om priset? Horace Engdahl har ju läckt till sin forna hustru Ebba Witt Brattström enligt exhustrun. Då ska Horace Engdahl också väck om läckande av information ska vara skäl för uteslutning. 

 Det vi nu ser är hur två kvinnor offras för att Horace & co ska kunna sitta kvar och leva i en egen värld. Frågan måste våga ställas: Varför ska denna sorgliga församling ha uppdraget att dela ut Nobelpriset i litteratur? Har de verkligen snille och smak? Deras agerande just nu framstår inte på något annat sätt än skitkorkat och smaklöst på ren icke-akademiledamotisk svenska. Det enda anständiga sättet att tala efter detta fullständiga haveri. 

Lina Norberg Juuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons