Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Låt valet handla om välfärden

Annons
Att minska sjukvårdsbudgeten kommer inte att förbättra vården. Foto: Erik G Svensson

Valet kommer att bli en folkomröstning om välfärden. Det sa statsministern Stefan Löfven (S) till Expressen (12/7-18). Jag hoppas att han har rätt. Att det inte är ett önsketänkande. Stefan Löfven pekar på att i den frågan som dominerar debatten, migrationspolitiken, så är skillnaderna mellan blocken inte avgrundsdjupa: ”När det gäller migrationspolitiken finns det majoritet i parlamentet för en långsiktig hållbar politik, där kommer vi hitta en lösning, likaså lag och ordning”.

Skillnaderna mellan blocken handlar istället om klassisk fördelningspolitik. Synen på skatten. Alliansen och Sverigedemokraterna är för en skattesänkning och det kan ju vid en första tanke låta härligt med några slantar extra till den egna plånboken. Men då ska en tänka på att den skatt folk betalar idag går till att finansiera sjukvård, äldreomsorg, förskolor och skolor.

Sverige är ett välfärdsland och kvalitén på sjukvården, skolan och omsorgen är god. Vi har rätt till vård efter behov — inte efter hur stor vår plånbok är. Alla barn har rätt att gå i bra skolor och universitetsutbildningen är gratis. Det tar vi lätt för givet idag, men det är ingen naturlag. Det är tack vare politik och hårt arbete som Sverige byggts upp.

Med det skrivet lever vi inte i en utopisk värld och det finns problem och brister. Vårdköer, för stora skolklasser, pressad personal inom äldreomsorgen och så vidare. För att låta som en röd politiker: Det behöver investeras i välfärden. Det finns inte för många händer som jobbar i välfärden, utan för få. Och att behålla bra välfärd och förstärka den görs inte via skattesänkningar.

Att minska penningpåsen till sjukvården kommer inte att förbättra till exempelvis cancervården. Att banta skolornas budget kommer inte att leda till att undervisningen förbättras. För att bevara en stark välfärd som kommer alla till gagn och samtidigt utveckla den så krävs resurser och resurser är skattemedlen. Sänkt skatt kommer inte att gynna låg- och medelinkomsttagarna i första hand. Det kommer istället att gynna dem som redan har höga löner. Och det till priset av det offentliga: vård, skola och omsorg. Där kommer försämringar vara tvungna att ske om skatten sänks.

Undersköterskorna kommer att få springa fortare, vikarier kommer inte att tas in till skolan annat än i nödfall och sjuksköterskan kommer kanske inte att ha tid att ge patienten den extra mänskliga omsorg hen behöver. Det går helt enkelt inte att sänka skatten utan att det påverkar och det kommer att drabba främst alla dem som är beroende av välfärden: barnen, de äldre, de sjuka.

Om man inte tycker att det är rimligt, om man inte tycker att sänkt skatt är vare sig viktigt eller nödvändigt, då kan man inte rösta på det borgerliga blocket, där SD ingår.

Så ja, jag hoppas också att valet blir ett val om välfärden. Bra och stark välfärd behåller vi inte och bygger inte vidare på genom att sänka skatten. Istället krävs att alla är med och betalar efter förmåga och får omsorg efter behov.

Lina Norberg Juuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons