Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Löfvens svåra balansgång

/

Annons

Socialdemokraternas förstamaj-paroll är: Tillsammans för trygghet. 

Statsministern Stefan Löfven talar på Norra Bantorget i Stockholm och det kommer naturligtvis att vara ett viktigt framträdande. Partiet har många svåra frågor att hantera.  

De senaste opinionssiffrorna till exempelvis går inte partiets väg. Löfven måste gjuta mod och ge hopp till valarbetarna och medlemmarna i valrörelsen – som kommer att bli betydligt tuffare ju närmare valdagen vi kommer. Att locka och attrahera väljare är så klart lättare med självförtroende än med en deppig attityd.

Här bör Löfven verkligen trycka på att det går bra för Sverige. Ekonomin är stark, fler går till jobbet och det har investerats betydligt i välfärden under mandatperioden. Många pensionärers vardagsekonomi har stärkts och barnfamiljer har fått ökat barnbidrag. Det spelar roll. Att kunna köpa mellanmjölk, äpplen och falukorv även i slutet av månaden är betydelsefullt. Och det är viktigt att komma ihåg att trots en stökig politisk situation har regeringen lyckats regera landet och göra gränsöverskridande överenskommelser.

Det finns anledning att ha mod i blicken när valarbetarna knackar dörr för att prata politik med folket. En känsla av att vara stolt, men också full av lust att fortsätta förbättra Sverige i en jämlikhetsanda behövs innanför huden hos partiarbetarna.

Partiets huvudmotståndare i valrörelsen är Sverigedemokraterna. Det samtidigt som målet mycket tydligt är att vinna tillbaka tidigare socialdemokrater som valt att rösta på SD. Det är en svår balansgång. Att både kritisera SD – men samtidigt ha öppen hand mot dem som valt att rösta på partiet. En strategi för att försöka lyckas med det är att Socialdemokraterna har skärpt politiken och tonen rejält vad gäller flyktingpolitiken och i integrationsfrågan. Sverige har inte längre Europas generösaste flyktingpolitik och det i sin tur krockar så klart med solidaritetstanken. Partiets svängning i flyktingfrågan har väckt kritik i de egna leden och förhoppningsvis lyssnar partitoppen noga på det.

Här är det viktigt att komma ihåg att svenskar faktiskt oroar sig mer  för ökad främlingsfientlighet (enligt senaste nationella SOM-undersökningen) än för ökat antal flyktingar. Det faktumet märks knappt i debatten och där har Socialdemokraterna ett ansvar. Det gäller att vara stentuff i debatten mot främlingsfientliga tankar. Annars kommer väljare att se sig om efter andra partier. Väljarna är flyktiga idag och kan även rösta mellan partiblocken.  

Det svenskar oroar sig allra mest för är förändringar i jordens klimat och miljöförstöring. Trots det är det svårt att få upp miljöfrågan högst på agendan. Svenskars oro måste fångas upp på allvar av socialdemokraternas valstrateger. Tillsammans för trygghet måste innebära att motverka alla mörka antidemokratiska rasistiska tankegångar och jobba för ett hållbart klimat. Det hoppas jag Stefan Löfven lyfter fram i sitt tal. 

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons