Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Moderaterna har kört med dubbla agendor

/

Annons

Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali med sina över 80 000 följare på Twitter har meddelat att han lämnar det forumet efter det rejäla övertrampet kring sitt försök att misskreditera journalisten Patrik Oksanen. Uttalanden från partiledningen kring Balis twittrande var inte sockrade, utan innehöll istället skarp kritik. Att Bali lämnar Twitter efter att ha passerat en gräns kan förhoppningsvis leda till större eftertänksamhet kring hur en ska bete sig på nätet i allmänhet och politikers ansvar i synnerhet. Men moderaternas agerande mot Hanif Bali kom verkligen för sent. Istället har partiet kört med dubbla agendor. Å ena sidan partiledaren Ulf Kristersson som pratat att det krävs vuxna i rummet. Å andra sidan Hanif Bali.

På Twitter har Hanif Bali bidragit till att en kloakdebattsklimat rått i vissa trådar. För att ta några exempel: Hans tweets om batikhäxor, att de som sitter i domstolar är ”syltryggar” och att afghanska ungdomar kan ”strejka ihjäl sig”. Det är långt ifrån att vara med för att stödja och bidra till ett konstruktivt samtalsklimat. Men det väcker ju onekligen uppmärksamhet. Och engagemang i mörka sumpmarker. Hanif Bali har haft en svans av följare som inte dragit sig för att dreva mot folk, allt medan Hanif Bali vägrat ta ansvar för vad hans tweets piskat upp för något.

Här snackar vi alltså här om en vuxen (!) moderat riksdagsledamot. Inte en arg tonåring som vill ha uppmärksamhet och väcka reaktioner. Istället är det en person som har makt, är folkvald för att sitta i riksdagen och stifta lagar. Det är en person som sitter i den moderata partistyrelsen, eller ja, satt är ju det rätta tempusformen. För efter ovannämnda twitterfadäs fick Hanif Bali tacka för kaffet och lämna partistyrelsen.

Nu betyder det ju per automatik att Balis reträtt från Twitter att han kommer sluta agitera i sin högerpopulistiska aggressiva ton. Han har välkomnat sina följare till Facebook. Hur det kommer att utveckla sig återstår att se. Kommer Hanif Bali vilja eller tvingas lämna sin roll som hårdför gränslös provokatör som inte drar sig för att sparka neråt? Han har blivit något av en symbol – frivilligt eller ofrivilligt – för dagens debattklimat där den som slår hårdast och kan raljera mest får uppmärksamhet och hängivna följare som vill ha en tydlig informell ”ledare”.

Det sägs och skrivs ofta att årets valdebatter kommer präglas av hårdhet, personpåhopp och smutsiga kampanjer – en trumpifiering. En debattfåra i Hanif Balis narrativ. Men det blir problematiskt om vi ska ta det för en ”sanning”. Risken är att det blir en självuppfyllande profetia. För vilket debattklimat vi ska ha bestämmer vi, det är ingen naturlag vi inte kan påverka. Extra ansvar har naturligtvis media, våra politiker och de politiska partierna. Moderaterna har valt att backat från det ansvaret tills läget blev ohållbart för partiets skyltfönster. Det handlade alltså inte om någon genuin tanke på värdegrund – då hade de agerat för länge sedan.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons