Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Nalin Pekgul kan göra skillnad

/

Annons

Happy news: Nalin Pekgul gör tillfällig politisk comeback efter sju år för att kampanja inför valet för Socialdemokraterna lokalt i Göteborg. Nalin Pekgul har förmågan att sprida sitt budskap även nationellt, så räkna med att höra henne i debatten även utanför Göteborg. Hon har en förmåga att nå ut i mediebruset. En anledning är helt enkelt att hon talar begripligt.

Nalin Pekgul är sjuksköterska, debattör och S-profil. Hon har ett förflutet inom SSU och valdes in i riksdagen 1994. 2011 lämnade hon politiken, men har fortsatt göra sin röst hörd i offentligheten främst inom frågor som rör religiös extremism och radikal islamism. Och det är det området hon främst ska diskutera med väljarna. Lyfta frågor om parallella samhällen och så kallat hedersförtryck (som verkligen borde få ett annat namn, det handlar inte om heder).

Till Dagens Nyheter (26/6) säger Nalin Pekgul att det är folk som har röstat, eller kan tänka sig att rösta, på Sverigedemokraterna hon vill nå i första hand. Ytterst handlar det om en kamp om yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och demokrati.

Nalin Pekgul vill hjälpa till i kampen att vinna tillbaka forna S-väljare som valt att gå stötta SD. Hennes analys kring att till exempelvis många LO- män bytt parti är att det inte handlar om att de är rasister, utan att röstningen är ett uttryck för en mer allmän samhällskritik och en protest mot de folkvalda: ”När människor röstar på SD är det inte för att de har blivit rasister. De vill straffa politiker som sitter och säger vackra saker, men sen inte gör något åt problemen”, säger Nalin Pekgul till DN.

Det ligger onekligen något i det. I globaliseringen och individualiseringens era finns det vinnare. Och därmed också förlorare. Klyftorna ökar. När folk känner otrygghet eller har en tuff livssituation lockar populistiska enkla budskap och populistiska ledare. SD med sina nazistiska rötter har som bekant en tydlig syndabock för allt: Invandrarna.

Att bekämpa de bruna krafterna är ett måste – oavsett hur starka de än är. Men i kampen gäller det samtidigt att inte blunda för det samhällsproblem som finns. Balansgången är dock att inte vara med och vattna bilden av ett samhälle i totalt förfall, att bidra till en dystopisk känsla. Det gynnar bara de mörka krafterna.

Istället måste svar levereras mot den upplevda otryggheten. De svaren är inte skattesänkningar, som SD och det borgerliga blocket vill. För vård, skola och omsorg behöver pengar och det fås via skatten. Utan en stark offentlig sektor riskerar samhällsklyftorna att öka ytterligare och i klyftorna förstärks vi och dem-tänket. Det är en grogrund för anti-demokratiska värderingar. Sverige har utmaningar, det är alla eniga om. Men hur problemen ska lösas formuleras olika från olika partier. Socialdemokraternas svar är mer resurser till det offentliga –det gynnar alla och ser till att de som har det tufft inte lämnas utanför. Det budskapet hoppas jag Nalin Pekgul vara med och sprida – för det behövs.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons