Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Nu blir det billigare att vara med i facket

/

Annons

Nu blir det äntligen billigare att vara med i facket. Det får hjärtat att slå extra slag av pur glädje. Från och med 1 juli i år får en göra skatteavdrag för en del avgiften (en fackansluten som betalar mer än 400 kronor per år i fackavgift får en skattereduktion för en fjärdedel av årsavgiften).

Riksdagen röstade igenom regeringens förslag och det innebär till exempel att en undersköterska som är ansluten till Kommunal kan få en skattelättnad med 1293 kronor. Det är inte småpotatis.

Beslutet förändrar alltså fackanslutnas vardagsekonomi och det är ju bra. Men lika viktigt är den ideologiska markeringen och den nya riktningen. De borgliga tog bort avdragsrätten 2007 och det handlade naturligtvis om ideologi. Det var ju ingen slump att arbetsgivarorganisationer fick fortsätta göra avdrag för sina medlemsavgifter. Styrkeförhållandena förändrades till fackföreningarnas nackdel.

En uppenbar orättvis situation med andra ord.

Perspektivet med Alliansen politik var inte löntagarnas, utan företagarnas. En stark fackföreningsrörelse motverkar lönesänkningar, driver på för att de anställda ska ha bra arbetsvillkor och jobbar för juste arbetsmiljö. En ensam individ kan inte göra det jobbet, ensam är inte stark som bekant.

Att organisera sig för gemensam sak kan istället ge verklig förändring. Och det kan ju vara mycket obra för företag som vill vinstmaximera på arbetarnas bekostnad alltså. Att Alliansen tog bort skatteavdraget för fackföreningsavgiften fick avsedd effekt – att minska fackets inflytande. Anslutningsgraden sjönk i många förbund. Frågan om fackföreningar är alltså starkt ideologisk, går att placera på den välkända höger-vänsterskalan. Därför är det viktig röd politik att avdragsrätten nu återinförs. Det bäddar för att fler ansluter sig till ett fackförbund.

Att ha en stark fackföreningsrörelse är viktigt för Sverige som helhet. I Sverige är det inte politikerna som beslutar om lönerna, utan det gör arbetsmarknadens parter. Det är ett givande och tagande i förhandlingar för att det ska bli så bra som möjligt för parterna och för att arbetsmarknaden ska fungera utan ständiga konflikter. Det ingår i den svenska modellen och har varit framgångsrikt för vårt land.

Åter till riksdagsomröstningen. Alliansen la ner sina röster, men är som princip emot avdragsrätten. Sverigedemokraterna röstade emot förslaget. Just de faktumen är viktiga att komma ihåg på valdagen. Sverigedemokraterna är till exempelvis inte fackvänliga eller arbetarvänliga, trots att det försöker ha en sådan retorik. Hur SD röstar i riksdagen är avslöjande. Det måste de LO-ansluta arbetarna som röstat på SD vara medvetna om inför valet i september. SD går inte deras ärenden, utan företagarnas.

Det är också bra att ha i medvetandet att vid ett maktskifte med Alliansen i ledarskutan så finns det en uppenbar risk att avdragsrätten ryker – för att försvaga fackföreningsrörelsen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons