Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Psykisk ohälsa går inte att tänka bort

/
  • Psykisk ohälsa är inget man kan styra över med tankekraft.

Var på en föreläsning där ett av grundbudskapen var ungefär så här: ”Du kan må bra – om du bara bestämmer dig för det”. Tanken var säkerligen god, när publiken gick från lokalen skulle de känna sig lite upplyfta. Stå framför spegeln på morgonen och säga till sig själv: Du duger! Kanske fungerade det på vissa…

Annons

Själv fick jag rött, upproriskt sinne av föreläsningen. Att människor kan påverka sin psykiska hälsa enbart med egen tankekraft är förenklat och bidrar indirekt till att skuldbelägga de drabbade. Men det passar onekligen snyggt in i vår individfokuserade tid där var och en kan ”lyckas” med ”rätt” ansträngning. Om personen inte gör ”rätt” är det omvänt därför människans eget fel att hen mår dåligt.

De klämkäcka budskapen om att ”tänka rätt” är utan analys kring aspekter som klass, kön, etnicitet, funktionsvariation och att varje persons livshistoria spelar roll för hur det levande livet blir. Och nämnda faktorer kan naturligtvis vara avgörande för hur det levande livet kan hanteras. Vilka verktyg, sociala och ekonomiska resurser, det finns för ett fungerade vardagsliv. Alla människor har inte samma förutsättningar.

Hur en person mår i själen kan givetvis också bero på människan medvetna val – det går inte att bortse ifrån. Till exempelvis kost, alkoholkonsumtion och sömnvanor spelar in (här går det också att diskutera hur ”fri” en människa egentligen är kring sina val). Men psykisk ohälsa är också i högsta grad kopplat till orsaker som människan inte kan påverka. Vi vet till exempelvis att transpersoner lider av psykisk ohälsa i högre utsträckning än icke transpersoner. Att vara trans innebär att gå utanför samhällets normer och att ständigt vara i minoritet påverkar. Hela ens person blir politik – vare sig hen vill det eller inte.

Ska transpersoner som mår psykiskt dåligt ”tänka” sig till bättre hälsa? Stå framför spegeln och säga ”Jag duger” och så löser sig problemen? Det är ett smått absurt påstående. Istället är det samhället som måste få en ökad tolerans för att transpersoners hälsa ska kunna förbättras på generell nivå. Medvetenhet måste finnas i alla samhällsled och normer förändras. Och vad gäller individnivån så finns utbildad hjälp att få via till exempelvis kuratorkontakt eller annat stöd av sjukvården. Det är rimligare att prata om, än att sprida käcka aforismer.

Att saluföra budskapet att det går att ”tänka bort” psykisk ohälsa är problematiskt och visar på hur accepterat det är att särskilja fysisk och psykisk hälsa. Få påstår att det går att tänka bort benbrott. Sådana budskap går givetvis att finna, men de bedöms inte som trovärdiga och ges (förhoppningsvis) inte utrymme i form av föreläsningar för allmänheten. Att ge sken av att psykisk ohälsa är ett eget val – vilket en gör om en påstår att det går att botas med rätt tankar – är att bidra till att stigmatisera psykisk ohälsa.

Något som är allvarligt. Psykisk ohälsa kan i sin värsta form orsaka enormt lidande och även leda till döden. Psykisk ohälsa måste sluta ses som något annat än fysisk ohälsa. Allt annat är fel väg att gå.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons