Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Ska strumporna vara på eller av under gynbesöket?

/

Annons

Sockarna på? Eller av?

Det är ju ingen världsviktig fråga – men just det tänker jag på i undersökningsrummet medan jag drar av brallorna och trosorna. Sockarna på? Eller av? Redo att alldeles strax med rumpan bar hoppa upp i gynstolen. Dags för gynekologisk cellprovskontroll. Rutinkontroll.

Den här gången kom jag ihåg att ta på mig en hyfsat lång tröja som täcker stjärten någorlunda. Då känns det ändå lite mer bekvämt att byxlös ta de två, tre stegen fram till stolen. Att inte behöva visa upp den vita rumpan helt och hållet. Inte för att jag tror att barnmorskan bryr sig. Men känslan för mig själv… Troslös känner en sig naturligtvis naken. Inte bara fysiskt utan också psykiskt. Utlämnad. I väntrummet såg jag att en kvinna hade på sig en vid knälång kjol.

Note to self- kom ihåg det till nästa gång. Vid kjol.

Alternativ: Ha på klänning. Men sockarna? Ska jag ta av dem? Eller behålla dem på? Hur gör andra kvinnor? Vet inte.

Men jag vet i alla fall ingen kvinna som inte gruvar sig lite grann när det är dags för gynbesök. Och tyvärr, tyvärr, tyvärr går inte alla kallade kvinnor till centrollsprovskontrollerna som de kallas till. Att det är kostnadsfritt sedan årsskiftet sänker trösklarna. Speciellt för kvinnor som måste vända på varenda krona. Det är jag helt övertygad om. Så tack för väl använda skattepengar! Cellprovskontroller räddar nämligen liv. Kontrollerna infördes i mitten av 60-talet och sedan dess har dödligheten i livmodershalscancer minskat dramatiskt.

I min kallelse från Landstinget Västernorrland står det att om en regelbundet lämnar cellprov så minskar risken för cancer i livmodershalsen med 90 procent.

Det gör det ändå sjukt motiverande att få en liten mjuk borste uppkörd i könet under några sekunder.

Efter att ha genomgått några cellprovskontroller under kvinnolivet vet jag hur barnmorskans milda förmaningar kommer att vara. Andas. Slappna av. Ligg tungt med rumpan. Jag tror aldrig att jag kommer vänja mig. Att slappna av i ett lysrörsrum med snippan bar och benen bresade är liksom inte en naturlig situation. Att ligga där och veta att nu ska ett cellprov från den nedersta delen av livmodershalsen fixas. Det gör ju egentligen inte ont, men sticker till. För mig. Inte för alla. Provet är riskfritt. Efteråt kan det blöda lite lätt.

Jo: Det är viktigt för män med livmoder att vända sig till gynmottagningen och se till att de blir kallade. Av någon anledning så ingår de nämligen inte per automatik i kallelsesystemet. Kanske på grund av personnumret. Men alla med livmoder bör ta cellprover regelbundet. Virus som kan orsaka cellförändringar i livmodern smittas av sex. Den trevliga aktiviteten är som bekant inte riskfri. En kan bli smittad av både män och kvinnor.

Nu är det sekundnära för avfärd mot gynstolen med snippan bar. Sockarna! Hur gör jag? Ska jag ta av dem? Eller behålla dem på? Det allra konstigaste vore ju att ha en socka på höger fot, men ha vänster fot strumplös. Den lösningen är inget alternativ. Det vore faktiskt en riktigt löjlig kompromiss, det gäller att bestämma sig. Nu!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons