Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Sluta gulla med SD-väljarna

/

Annons

När Sverigedemokraterna första gången kom i riksdagen varnade många för att deras främlingsfientliga politik skulle bli socialt accepterade och fläcka av sig på andra partier. SD behöll och ökade sin makt, bestämde sig för att skapa kaos i Sveriges politik och sprida en negativ och svart syn på det svenska samhället. Såklart var det invandrarna som var problemet. Och fast invandring och dess konsekvenser debatterades i stort sett överallt stod en grupp människor och skrek att ”VI FÅR INTE PRATA OM PROBLEMEN MED INVANDRINGEN”. Och gissa vad som hände sen?

Det är valrörelse 2018 och Socialdemokraterna och Moderaterna tävlar om att höras mest i det offentliga samtalet om invandring och migration och budskapet är att Sverige ska ha fortsatt ”stram” flyktingpolitik. Det innebär bland annat att det är svårt för människor som flytt från sitt land att återförenas med sin familj i Sverige. Fast det säger sig självt att integration in till samhället blir lättare om personer får vara med sina anhöriga. Ensam är som bekant inte stark. Tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta ger heller inte en trygghet att bli ett med det svenska samhället. Hur ska en kunna etablera sig i landet när en inte vet om en får stanna? Är det värt att lära sig svenska? Söka jobb?

Visst kan en hävda att tvärvändningen i Sveriges migrationspolitik beror på att Sverige haft en flyktingvåg och haft högt mottagande i förhållande till andra EU-länder och visst, det är en faktor. Men en annan förklaring är naturligtvis att partierna vill ha tillbaka de väljare som tidigare röstade på dem, men sedan valde att stödja SD. Och lägg sedan till att allmänna tonen kring invandring förändras på ett skrämmande sätt. Partierna vill anpassa sig till ”vad väljarna tycker” för att attrahera dem och på så vis öka sin egen makt. Det är inget konstigt. Det kallas valtaktik. Men är det anständigt?

Vi är illa ute när det råder förvirring kring vad statsministern Stefan Löfvén anser om papperslösas barns rätt till skolgång i Sverige. Det ska vara en grundprincip att barn aldrig ska värderas utifrån deras föräldrars situation och ingen förvirring kring det ska få råda. Att gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström var tvungen att gå ut på Twitter efter att Socialdemokraterna presenterade sin nya migrationspolitiska inriktning och skriva att papperslösas barn inte ska nekas skolgång och att inga planer finns kring det visar på hur illa det är ställt. Men det finns hopp. Socialdemokraternas valtaktik i migrationsfrågan har mötts av stenhård kritik från det egna ledet. Det råder storm och det är bra! Allt går att förändra. Sverige är ett välfärdsland, ekonomin är urstark. Vi behöver arbetskraft.

För anständighetens skull behövs en solidarisk migrationspolitik. Där ingår permanenta uppehållstillstånd, möjlighet till familjeåterförening, värdigt mottagande av dem som flyr från sitt land och en retorik som aldrig någonsin kan sammanblandas med SD:s.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons