Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Sluta jaga de sjuka kvinnorna

/

Annons

Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen. Det ska vi vara stolta över. Vi ska också veta att det inte har skett av sig själv, som en naturlig process. Något som bara hände hips vips. Det är istället resultatet av hård kamp av kvinnorörelsen och feminister. Vi har idag det som kvinnorna före oss krävde: rösträtten, likhet inför lagen, rätten till vår egen kropp, rätten att arbeta.

Men att vara tacksam och stolt innebär inte att nöjdheten ska infinna sig. För inte minst #metoo har visat att det finns allvarliga strukturella problem. Män ses generellt som överordnade kvinnor. Och den maktordningen kommer inte heller att ”lösa sig” av sig självt hips vips. Istället krävs det som alltid medvetenhet och hård och envis kamp för att en förändring ska till. Det är vi skyldiga oss själva, våra medsystrar och de som fört kampen före oss.

En viktig fråga idag är kvinnors hälsa. Idag är kvinnor mer sjukskrivna än män och en anledning är psykisk ohälsa. Jag tycker – tyvärr – att det är helt naturligt. En fullt rimlig konsekvens av det samhälle vi lever i idag. Att kvinnor knäcks av kraven och förväntningarna på dem, som ett täcke på underordningen, är inget konstigt överhuvudtaget.

Kvinnor jobbar oftare inom offentlig sektor än män och det i yrken där de ska vårda andra människor. Ta hand om sjuka, äldre och barn. Och det ska ofta göras under sparkrav, effektivitetshets och sedan ska allt mätas i sann marknadsanda. Men hur görs omsorg effektiv och mätbar? Det är mjuka världen som är svåra, kanske omöjliga, att värdera i tid eller pengar.

De som jobbar med att ta hand om andra människor vet hur oerhört viktigt det är med en extra klapp på kinden och en stund för ett mellanmänskligt möte. Därför tar kvinnorna som jobbar inom vård, skola och omsorg sig ofta tiden att göra just det lilla extra – trots att tiden egentligen inte finns på schemat. Istället springer de lite fortare i korridoren och skippar att gå på toa för att ”komma i kapp”. När dessa kvinnor sedan kommer hem är det dags för arbetspass nummer två. Kvinnor gör mer oavlönat arbete än männen, tar större ansvar för sociala relationer. Vårdar sina gamla föräldrar. Finns till, finns till, finns till. Tills det inte längre går och kroppen säger stopp. Men stöd från samhället är tyvärr inget att räkna med per automatik.

Att regeringen gett direktiv till Försäkringskassan att pressa ner sjuktalen till nio dagar per år 2020 drabbar främst kvinnor. Slutkörda kvinnor får avslag på sjukpenning eller får sin sjukpenning indragen i högre utsträckning än män. Kvinnor som generellt har lägre lön, mindre kapital och mindre makt än männen och därför har en sämre utgångspunkt från start.

Det är så orättvist så att det inte är klokt! Men det går att lösa. En humanare sjukskrivningspolitik är ett steg på vägen mot att Sverige ska bli ett mer jämställt land.

Vid sjukdom ska människor kunna lita på att det inte är en väg mot mer sjukdom eller fattigdom. Sluta upp med jakten på de sjukskrivna.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons