Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Sluta proteströsta – det är bara barnsligt

/

Annons

När ett barn inte får som hen vill är det helt naturligt att protestera kraftigt. Som att till exempelvis slänga sig på butiksgolvet och sparka hejvilt för att föräldrarna sagt nej till att omedelbart äta upp jordgubbsglassen från två-literspaket. Då är det lika naturligt att föräldrarna lämnar tillbaka glassen i frysboxen och bär ut barnet från affären. Protesten från barnets sida blev då ingen glass överhuvudtaget. Men barnets vilda motstånd går ändå att förstå – barnet har inte ett utvecklat konsekventtänkande och behöver och ska testa gränser för att lära sig hur livet fungerar. Av vuxna människor ska en dock kunna kräva mer. Att ha rimligt konsekvenstänkande förväntar vi oss av normalfungerande vuxna. Men förväntan och realitet går ju som bekant inte alltid hand i hand.

Jonas Thorell är före detta SSU:are och före detta högskolelärare i psykologi inom Polis- och vårdutbildningar. Han skrev på Aftonbladet Debatt (28 juli) om varför han, som gammal Palmevän, ska rösta på Sverigedemokraterna. Detta trots att han inte är säker på att det är det bästa alternativet för Sverige med partiet som regeringsalternativ (!). Hans argument för att byta parti förklarar Thorell som en ”djupt liggande psykologisk reaktion över att välfärden i Sverige urholkats under de senaste åren”.

En proteströst alltså över de ökade samhällsklyftorna. En proteströst mot både Alliansen och Socialdemokraterna. Han är upprörd över att socioekonomiskt svaga grupper fått det sämre, främst under Alliansens politik. Men upprördheten landar i fel slutsats.

De som har det tuffast i samhället kommer inte att få det bättre med ett styre där Sverigedemokraterna fått vara med och diktera villkoren. Partiet är ett högerparti. Sympatierna ligger alltså inte hos de som har de svårast eller hos arbetarna. SD vill till exempel minska statens anslag till kommuner och landsting. Det betyder mindre pengar till vård, skola och omsorg. De små och fattiga kommunerna kommer drabbas hårdast. Detta i en tid när till exempelvis köerna till barn- och ungdomspsykiatrin måste kortas och antalet äldre ökar och därmed behovet av äldreomsorgsplatser och värdig vård.

SD vill också sänka skatterna, det gynnar främst de med stålar och höga löner. Vad värre är så innebär det mindre pengar till offentliga – alltså mindre muskler till välfärden. Vad ska ryka om SD får som de vill? Gratis mediciner till barn? Inga fler kulturbidrag till HBTQ-festivalen? Eller ska efterrätten på äldreboendet bort? Simhallens öppettider kortas ner? Undersköterskorna få springa ännu mer? Klasserna växa i skolan?

Alla handlingar får konsekvenser. Sänkt skatt får konsekvenser. En del får mer stålar. Långt fler får de sämre. De som drabbas hårdast är de som har det tuffast. Att proteströsta på SD är inte bara barnsligt och omoget. Det är dessutom farligt för samhällsutvecklingen. Glöm för guds skull aldrig att det handlar om ett parti med nazistiska rötter och ett parti med rasism som andeluft. Det borde avhålla alla från att stödja dem.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons