Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Sverige behöver fler språk

/

Annons

Budskapet från Socialdemokraterna är att de som bor i Sverige ska kunna svenska. Och visst är det viktigt med det svenska, bland annat för att kunna få jobb. I grunden är det en demokratisk fråga. Språket är nödvändigt för att förstå samhällsinformation, ta del av nyheter, det är grunden för att göra välinformerade val. Språket är också ett verktyg för att tala för sin och andras rätt, ett sätt att kunna protestera mot orättvisor eller att höja sin röst i samhällsfrågor. Människor som äger språket har en maktresurs som inte kan tas ifrån en. Det är inte bara infödda svenskar som ska äga det svenska språket, då får vi fördjupade klyftor.

Regeringen har under mandatperioden investerat i att asylsökanden ska kunna läsa svenska under sin asylprocess och i vårbudgeten förstärktes satsningen med 20 miljoner kronor. Det är bra. Men att Socialdemokraterna nu har anammat ord och tänk som ”språkplikt” får det att vända sig i magen. Det kan ses som ytterligare ett steg i partiets omvändning i synen på invandring. Lovisa Arvidsson skrev i torsdagens S-krönika att essensen i Socialdemokraternas vallöfte om språkplikt är: ”Lär dig svenska, annars blir det inget socialbidrag”. Hon pekar på att det är att konstruera ett problem, (för lågt deltagande i språkundervisning är inte omfattande), för att hitta en lösning. En ”lösning” som kan locka tillbaka forna partisympatisörer som gått över till SD. Det är en relevant kritik.

En annan uppenbar fara med politik och retorik kring ”språkplikt” blir hotet mot andra språk. Vi lever idag med konsekvenserna av tidigare svenskspråksiver. Samiska barn och barn från hem som talade meänkieli fick inte tidigare tala sitt modersmål i skolan och språken skammades. Det blev ”fult” att tala samiska och meänkieli. Många föräldrar valde därför att tala svenska i hemmen. Generationer av barn fick sitt språk stulet genom statlig politik. Sveriges tidigare språkpolitik är inget att vara stolt över. Vi får under inga omständigheter gå tillbaka till det spåret. Och det går inte att vifta bort att något sådant skulle kunna ske. För hotet mot minoritetsspråk via politik är inte över och får luft av språksvensktvång.

SD vill till exempel inte se modersmålsundervisning i skolan. Även några kommunala moderatpolitiker är emot modersmålsundervisning och publicerade en debattartikel i ämnet i Aftonbladet förra året. Detta trots att barn har rätt till sitt modersmål och att inlärning av andra ämnen blir lättare om en har goda kunskaper i sitt eget språk. Vi får inte låta såna tankar om att endast svenska ska råda i skola få fäste. Det vore förödande både för den viktiga språkliga mångfalden, men också för individer. Glöm inte bort att vi lever i en global värld. Att kunna flera språk är en tillgång. Det är viktigt att slå vakt om modersmålsundervisning och språklig mångfald. Samhället ska uppmuntra föräldrar att tala sitt modersmål hemma. Vi måste se till att ha en språklig mångfald i Sverige. Det går att värna, samtidigt som vi förstår vikten av att de som bor i Sverige har kunskaper i svenska.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons