Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Svik inte folket

/

Annons

Först tänkte jag skriva "Svik inte gruvarbetarna" i rubriken.

Den här texten ska nämligen handla om Malmberget i Norrbotten, Gällivare kommun. Orten som ligger norr om polcirkeln. Ni vet, det är ett samhälle – som är ett samhälle som snart inte finns mer. Det är helt surrealistiskt – men på grund av statliga LKAB:s underjordsbrytning av järnmalm så rasar marken ner undan för undan och bildar en jättegrop. Och det är den där gropen som håller på att äta upp i princip H-E-L-A stället. Som en stor hungrig käft som slukar det människor byggt upp.

Mycket är redan borta. I Malmberget bor man granne med gropen. Den där ätande gropen. 

Under sextiotalet bodde cirka 12 000 på orten. Nu är befolkningen nere under femtusen.

Tänk dig själv: Att inte kunna gå på gatan där du promenerade som barn. Tänk dig: Att bo i ett hus som snart inte ska finnas.

I Malmberget människor sida vid sida med stängsel som markerar gruvindustriområde. Och det är inte lite stängsel vi snackar om.

I Malmberget vaknar folk om nätterna för att det skakar i deras sängar på grund av gruvbrytningen. Folk vittnar om att de mår dåligt av att bo i ett samhälle som inte utvecklas, utan avvecklas. Det gör något med själen.

Om allt detta vet folk bortom polcirkeln mycket lite.  Det som sker i Malmberget är det underrapporterat om i riksmedia. Norr om polcirkeln ligger långt bortom Stockholmstullarna.

Ändå handlar det om ett statligt företag som för industrins skull släcker ner ett samhälle.

Och ändå: denna acceptans hos ortsborna att detta sker. För. För LKAB är livsnerven, pulsådern, det dagliga brödet. Det var järnmalmen under ytan som skapade samhället. Detta vet alla. Man lever med gruvan. Man levar av gruvan. Det är verkligheten – gruvan ger och gruvan tar. Det finns en stolthet hos gruvarbetarna kring att de förser världen med järnmalm.  

NSD avslöjade i fredags en rejäl spricka mellan LKAB och Gällivare kommun. LKAB anser att Gällivare kommun begär för mycket ersättningspengar för det som ska rivas i Malmberget och återuppbyggas i Gällivare. Det är en rejäl kris som kan leda till att LKAB stänger hela gruvan. Redan nästa år kan avvecklingen gruvdriften börja. Det vore inget annat än katastrof. Staten med näringsministern Mikael Damberg (s) måste gripa in. Se till att hela den här soppan inte gör att hela omvandlingen rinner ner med avloppsvattnet. Jag har mailat hans pressekreterare och frågat hur staten ska agera. Jag hoppas jag får svar.

Först tänkte jag skriva Svik inte gruvarbetarna i rubriken.

Men jag skriver Svik inte folket – för alla i Gällivare kommun drabbas extremt hårt om makt-topparna inte kan komma överens.  Och folket har redan betalat ett nog högt pris.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons