Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Vilka ska få apanage egentligen?

/

Annons

Först tänkte jag inleda texten med att fråga om det verkligen är rimligt skattebetalarna ska betala för prinsessan Madeleines överklassliv i England och för hennes barns kommande vuxenliv. Men det är ju rätt förutsägbart – hur mycket kritik har inte just prinsessan Madeleine fått, medan prins Carl Philip smeks av betydligt mildare vindar?

En orsak är naturligtvis att prinsessan Madeleine inte bor i Sverige, men ändå envisas med att ha kvar sin titel. Och sedan gnäller hon över hur mycket folk klagar på henne för att hon syns för lite i officiella uppdrag. Prinsessan Madeleine har faktiskt ett val. Trivs hon inte med offentligheten och vad det medför att vara prinsessa och samtidigt få apanage kan hon säga tack för kaffet.

I Norge har till exempel Märtha Louise avsagts sig sin titel. Det går alldeles utmärkt för prinsessan Madeleine att göra det samma om hon tycker att förutsättningarna inte är justa. Personligen tycker jag att det är rätt ”juste” att få apanage …

Så. Nu ska jag inte fokusera på henne mer, utan på kungafamiljen som helhet. Det är svårt att vara republikan när vår kronprinsessa heter Victoria och så har vi prins Daniel. De sköter uppdraget till synes med bravur. Jag har i rollen som reporter träffat kronprinsessan Victoria en gång och blev faktiskt imponerad över hur hon hanterade media. Tydligt, rakt och bestämt, utan att vara oförskämd eller en översittare. Med det skrivet: Det är inte rätt i grunden att titlar kan ärvas, även om vi i detta fall tycks ha turen att arvet som kronprinsessa gick till en kompetent person. Sedan kan en argumentera om PR och trygghet och historia, visst, men ändå: Det är i grunden ett felaktigt system.

Men kungahuset kommer inte att skrotas i närtid. För det finns ingen verklig folkvilja eller politisk vilja. Skrivningar om att kungahuset ska avskaffas är bara fernissa.

Men frågan om kungahuset är inte stendöd. Att Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna nu enats om att tillsätta en parlamentarisk utredning för att se hur anslagen till kungahuset ska se ut framöver visar på viss reformvilja.

I dag består familjen av femton personer, varav elva har arvsrätt till tronen. Det är ingen vild gissning att familjen kommer att utökas och frågan är hur många statskassan ska försörja? 17, 20, 77? Och vad kan en förvänta sig av kungligheter som får apanage? Vad ingår liksom i kontraktet?

Vilka som ska representera Sverige och bli försörjd av skattepengar behöver tydliggöras och begränsas. Det är inget annat än rimligt. Den parlamentariska utredningen kan alla medverkande partier också försvara. De som är för kungahuset kan säga att utredningen är till för att förtroendet för statsskicket inte ska urholkas, och de som är i grunden är emot kan hävda att utredningen är ett litet steg mot att på sikt se över hela systemet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons