Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norbergs Juuso (S): Oberoende journalistik är livsviktigt

/

Annons

En av grunderna i en fungerade demokrati är oberoende media. Det är en självklarhet, men likaväl behöver det påpekas. Speciellt i en tid när pressfriheten runt om i världen hotas. Och så har vi ju Donald Trump. USA:s president som står och skriker om "Fake News" så fort en rapportering inte ser ut som en PR-kampanj till hans fördel.

Trump vill att en enda världsbild ska rapporteras från journalister och den världsbilden ska bygga på hans egen bild av hans förträfflighet. Det säger ju sig självt hur extremt farligt det är. Skriket om "Fake News" har tyvärr adopterats till Sverige. I sumpmarker får nyheter - producerade av seriösa medieaktörer som inte bekräftar ens egen världsbild etiketten falska nyheter. På så vis krymper den offentliga debatten, undergräver kritiskt tänkande och faktaresistens blir en tillåten arena. Föraktet mot oberoende journalistik göds och vattnas. En konsekvens är tilltron mot den oberoende journalistiken urholkas och betalningsviljan för kvalitativ journalistik minskar.

Det får naturligtvis konsekvenser. Att producera seriösa nyheter kostar – det är inte gratis.

Vad gäller Sverige är ingen nyhet att tidningsbranschen har det extremt tufft. Det är en bransch där besparningar har duggat tätt. Redaktioner har krympt och tidningar lagts ner. Det har naturligtvis påverkat medielandskapet och nyhetsutbudet.

Enligt Medieutredningen upplever 43 procent av medborgarna ibland eller ofta ett informationsunderskott om förändringar i deras närmiljö. Det innebär i sin tur att möjligheten att påverka kraftigt försämras.

Hur ska en kunna påverka utvecklingen i det samhälle en lever i om man inget vet? Det här kan handla om allt från nya dragningar av en cykelbana till en sammanslagning av förskolor. Beslut som har en direkt påverkan på människors liv. 43 procent är en väldigt hög siffra.

Med bra, utvecklad, fungerade högkvalitativ oberoende journalistik kan den siffran pressas ner rejält och det vore en verklig vinst för demokratin. Både vad gäller medborgarnas inflytande, men också för förtroendet för politiker.

Om medborgare upplever att de inte har insyn i politiska beslut och ingen verklig chans att göra sin röst hörd är risken uppenbar för ökat politikerförakt. Seriösa partier inser vikten av fri, oberoende och kraftfull journalistik. 2013 enades Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet om presstödet. Nu har ett till steg tagits med åtgärder för att stötta journalistiken.

Bland annat ska ett nytt stöd införas för journalistik i områden som är svagt eller inte alls bevakade. Problemen som finns i tidningsvärlden och med lokaljournalistik kommer inte lösas genom de breda politiska åtgärderna. Men det gör i vart fall att motvinden mojnar något.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons