Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mens är en förändring på blodigt allvar

/

Annons

Det finns avgörande ögonblick i en människas liv. För en flicka är att få första mensen en sådan milstolpe. Det är nu hon går från flicka till kvinna med blodspår i trosan som bevis. Hon blöder sig till en ny livsfas, hennes livmoder föser henne till en ny arena. Här har människan ingen egen talan, det är kroppen som tar befälet och bestämmer när vuxenheten inträder. Det är i alla sammanhang en brytningspunkt, den unga kvinnan har nu de facto en kropp som är redo för befruktning. Hennes livmoder har gjort sig redo för att kunna ta emot ett liv. Hon måste skydda sig när hon har sex för att inte bli ofrivilligt gravid. Och det är från och med nu hon kommer att blöda, månad efter månad, om hon inte är gravid.

Det här påverkar såklart livet.

Kanske kommer hon få PMS, kanske kommer hon ha ont i magen och ryggen innan mensen kommer, hon kommer att behöva mensskydd. Ska hon betala för det själv ( har hon pengar?) eller ska hon be sina föräldrar köpa mensskydd ( vågar hon?). Hon kommer att få lära sig sköta hygienen kring menstruerandet ( hur ofta byter man en binda? Var slänger man bindan hemma hos kompisen?) och kanske oroa sig över att blöda igenom. Hon kommer att blöda igenom. Det ingår.

Hon kommer att få ta beslut: ska hon vara med på simundervisningen i skolan och därmed  bära tampong ( något som kanske inte alls känns bra och naturligt)? Ska hon kunna gå på gympan och duscha efteråt med risk att blöda i duschen eftersom hon inte har tampong?

När hon hånglar och det blir läge för mer intimitet måste hon ta ställning till huruvida hon vill ha sex eller inte under mensperioden. Och hon måste eventuellt prata med sin partner om det. Har de sex medan hon har mens blir mensandet väldigt uppenbart och sängen måste kanske skyddas med en handduk.

Det här med mesen är alltså inte så bara- bara.

Jag är så glad över att mensen sakta, sakta börjat bli något vi pratar om i offentligheten. Det kan bara vara till stöd för de flickorna som är på väg mot kvinnligheten och naturligtvis bra även för kvinnorna som redan befinner sig i menslandet.

Serietecknaren Liv Strömquist ägnade ett helt sommarprat åt mensen och 2014  kom antologin Kvinnor ritar bara serier om mens som ett genklang. Ett PMS- förbund har bildats med välkända Karin Adelsköld som generalsekreterare. PR- konsulten Lisa Eriksson kom i år ut med boken Bli vän med din PMS och i november är det nypremiär på Hagateatern av föreställningen MENS.

Och själv ser jag fram emot videobloggaren och youtubestjärnan Clara Henrys nya bok Ja jag har mens, hurså? som kommer ut i slutet av september. Där ska hon bland annat skriva personligt om osäkerheten och det obekväma kring mens. Jag tror det kan bli bra. Mens behöver sättas än mer på kartan eftersom att det är så stor del av kvinnors liv. Vi mensar en gång i månaden, det är på blodigt allvar och ska inte hyschas bort.

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons