Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt utseende är inte till för någon man

/

Annons

När jag var blek tonåring med barnsligt utseende bad jag till Gud om att hen skulle se till att jag såg mer mogen ut. Åhhh - vad jag önskade jag en morgon fick vakna upp och vara en riktigt snygg tjej. Tänk det va! Att få bli en av de coola brudarna och ha en sådan där uppstudsig uppsyn som signalerade världsvanhet. Allt skulle bli annorlunda då. Allt hängde på utseendet. Jag var helt säker. Tänk att få slippa att se ut som en barnslig nobody…

Jag ville så gärna in i normen för hur en tonåring såg ut. In i värmen! Inte stå utanför och längta in... Men Gud hörde inga fåfänga utseendeböner (hen hade väl fullt upp med annat) och jag fick fortsätta se ut som en liten flicka och jag växte inte en enda centimeter över 150 centimeter. En kompis förslog att jag skulle börja röka, hon hade hört att det kunde påskynda åldrandet. Jag övervägde det noga, testade cigaretter men hostade sönder lungorna. Någon rökare blev jag inte. 

Nu fyller jag 36 år om två månader och jag har krystat ut två stycken barn. Igår när jag åkte buss frågade busschauffören om jag var vuxen eller barn. Det var absolut inte första gången. Men jag vågar inte ljuga för att få billigare biljett utan är alltid ärlig om min ålder. Vuxenbiljett tack. Jag kan inte köpa snus utan legitimation. Jag får alltid visa legg på Systembolaget. Häromdagen blev jag tagen för elev på en högstadieskola.

Allt det här tänker jag på när jag får mail från Anders. När jag skrivit en krönika om SD skriver han till mig: "Du gillar visst att skriva skit om andra, men vad sägs om lite självinsikt. Ditt utseende (bilden i tidningen) får oss läsare att Tänka; här har vi en som klär och sminkar sig som en fjortis. ‪Ha en dag

Anders"

Han har mailat tidigare och påpekat att mitt utseende är en belastning för Sundsvalls Tidning. Han tycker att jag är ful och lider av att se mig på sidan tre i papperstidningen.

Såklart blir jag ledsen av sådana mail. Får samma känsla som när killen i klassen högt inför alla andra påpekade att jag var den enda tjejen som inte hade bröst. Skammen! Det går naturligtvis inte att värja sig när någon tar sig rätten att hoppa på hur en ser ut. Det går inte att försvara sig.

Men sedan – när det där onda lagt sig - blir jag förbannad. Jag bara vägrar bli den där ledsna tonåringen igen som låter killar värdera och nervärdera mitt utseende och låta ens mående baseras utifrån det. Det spelet är over and out!   

Men Anders, hur tänker du? Varför tar du dig rätten att skriva kränkande ord om kvinnors utseende och klädstil? Det säger något om din ruttna, förlegade kvinnosyn. Kvinnor som objekt som ska passa in i kvinnonormen och framförallt passa just dig. När du inte är nöjd med vad som fungerar för just din smak drar du dig inte för att maila och tala om det. Kvinnor ska tillfredsställa dig enligt din världsbild.

Men vet du Anders. Jag är inte ett objekt. Jag är inte en kvinna som ska tillfredsställa dig eller någon annan med mitt utseende. Jag klär mig inte för din eller för någon annan mans skull. Min makeup är inte till för att tillfredsställa dig eller någon annan man.

Jag är min egen. Mitt utseende är mitt och jag vill inte ha dina omdömen. Vänd din blick mot ditt inre istället -  om du törs.

Twitter: @LinaNJuuso 

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons