Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitthem ger hopp om fler nya bostäder

Annons

Det var en evig tur att de borgerliga i Sundsvall inte lyckades med sin avsikt att sälja ut det allmännyttiga bostadsbolaget MItthem. Orsaken till att man inte lyckades, var att man inte uppnådde en borgerlig majoritet vid valet 2010. Visserligen lyckades man ta makten på grund av att Miljöpartiet lurade sina egna väljare. Men MP hade i alla fall den goda smaken att villkora sidbytet med att förhindra en försäljning av Mitthem. Sen dess har de borgerliga först övergivit idén om försäljning, för att nu återkomma med ett nytt utförsäljningsförslag. Nu motiverar man det med att man vill få in pengar till Mitthem för att bygga nytt.

Det är faktiskt helt barockt att man ska tvingas sälja ut för att kunna bygga. Så mycket bättre det vore att låta allmännyttan ta in pengar via AP-fonderna som samtidigt skulle få en säker avkastning till pensionärernas fromma. Fast nu verkar man kunna bygga utan att behöva sälja ut.

Lyssnar man på vad Mitthems VD, Marie Selin, sa på fullmäktige i Sundsvall i måndags, så finns det ambitiösa planer lagda redan. Sundsvall har relativt liten andel i allmännyttans regi. Mitthem har 12 procent av bostadsbeståndet, något som kan jämföras med 17 procent för allmännyttan i städer av motsvarande storlek i riksmåttstock. För att behålla den andelen till 2021, då kommunen har som mål att ha 100 000 invånare, så måste man bygga 180 lägenheter. Vill man öka till 17 procent blir siffran 300. Nu planerar man för 500 eftersom intresset från privata byggare i dagsläget är så lågt.

Det låter kanske inte så mycket när Selin samtidigt talar om en intressekö hos Mitthem som på två år ökat från 2500 till 10000. Fast behovet är inte fullt så stort. I motsvarande kö i Uppsala står 120 000 och i Umeå 90 000. Det är onekligen skillnad på bostadsbrist och bostadsbrist.

Allmännyttan definierar tre stora hinder för bostadsbyggande. För det första höga byggkostnader. Här är Mitthem tydligen lite av pionjärer när man på Skönsmon lyckats bygga för 13000 kronor kvadraten, tomt inte inräknad. För det andra: byggprocessen tar för lång tid. På Skönsmon har man ändå lyckats gå från första spadtag till inflyttning på 16 månader. För det tredje är hyresrätten missgynnad skattemässigt.

Här får vi hoppas att den nya regeringen snabbt agerar. Inför hösten 2015 lovar man i alla fall ett klimatinvesteringsstöd, och för nästa års budget förutskickas ett stöd till upprustning och energieffektivisering i miljonprogrammet.

Till sist. Mitthems bygge på Norra Kajen är nu i full gång. Intill det nya trygghetsboendet, som alltså inte är ett vårdboende utan ett boende för äldre med extra gemenskapsutrymmen, har nu påbörjats några hus precis på strandkanten. Och vi har ju läst i tidningarna om att detta har fått privata fastighetsägare att följa efter. Det vore onekligen skönt om surdegen Norra Kajen fick ett slut.

Klart är att bostadsbristen är här. Det märks om inte annat på att lägenhetspriserna skenar. Det är väldigt bra om den utvecklingen kan stoppas innan det gått för långt även i Sundsvall.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons