Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motivation är också eget ansvar

Annons

Det är sommarlov och kidsen har möjlighet att vila upp sina hjärnor inför höstens skoltermin. Det är några få skälvande veckor kvar innan allvaret börja igen. Innan nya stigar i hjärnbalken ska nötas in, innan mer och mer kunskap ska innanför pannan och sedan förhoppningsvis stanna där. Men synd bara, jättebarasynd, att eleverna själva tycks vara omotiverade inför att lära sig. Motivationen är en av grundstenarna i själva lärandet. 

53 procent av elever i gymnasieskolan saknar studiemotivation visar en undersökning av Lärarnas riksförbund och Sveriges elevkårer. Bland annat TT rapporterade om det tidigare i somras. Det är så deppande! Om man inte vill lära sig, om man inte har motivationen, då är det jättesvårt att faktiskt lära sig. Det krävs lust och motivation för att öka sin kunskap. Det finns klassiska talesättet som lyder ungefär: du kan leda hästen till vattnet men inte få djuret att dricka.

Följdfrågan blir således: Vem är ansvarig för individens motivation? 

Eleverna själva svarar i den tidigare nämnda undersökningen att lärarna inte är tillräckligt bra. Visst, så kan det säkert vara i vissa fall. Alla lärare klickar inte med exakt alla elever. Vissa lärare är säkert också urusla. Men det förklarar knappast att över hälften av eleverna uppger att de saknar studiemotivation.

Så, vems är felet? Skolans? Ja, säkerligen också. Skolan med sina mål är inte anpassad för alla, vi har en svensk skola i kris och så vidare.

Men ska skolsystemet tillskrivas hela ansvaret till att gymnasieeleverna saknar motivation? Nej. Då kommer vi till föräldrarna. De som är tonåringar i dag tillhör den curlade generationen, föräldrar har sopat och sopat så att inte minsta damm ska komma på arvingarnas ben. Inget motstånd ska få finnas för de små underverken och alla ungdomar ska kunna bli allt bara viljan finns!

Vilja är ledordet för curlingföräldrarna, knappast strävan, uthållighet och arbete. Så, är det föräldrarnas fel? Nej, inte heller föräldrarna kan trots sitt sopande bära allt ansvar för motivationsbrist hos kidsen. Ansvaret kan sannolikt istället delas mellan skolsystemet, lärare och föräldrar OCH, detta är viktigt, ungdomarna själva.

Det är krasst – men man kan inte sitta i skolbänken i en gratis skola (betald av skattemedel) och säga – jag har ingen motivation och skita i att försöka lära sig. 

Här kommer lite studiemotivation kära tonåring: Du ska plugga för att du är en del av samhället. Du behöver lära dig massa saker för att kunna bli anställningsbar. Det är mycket vi måste göra; gator ska städas, mjölk transporteras, ögon opereras, barn rehabiliteras, hamburgare stekas, djur undersökas. Vägar ska underhållas. Bränder ska släckas. Vi ska alla hjälpas åt med att få det här samhället att fungera så bra som möjligt, för så många som möjligt. Där har du ansvar. Så – njut av dina sista dagars ledighet. Snart börjar skolan och då är det bara att studera. Att du är extremt viktigt för framtiden bör vara motivation nog.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons