Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några ord kan ändra allt

Annons

I november förra året publicerade Sundsvalls Tidning en artikel med rubriken "Svenskarna som städar upp judarnas gamla synder". Artikeln handlade om länsstyrelsens arbete med att sanera gamla industrimiljöer i Västernorrland, ett jättelikt arbete som kommer att pågå under minst ett decennium.

I artikeln beskrevs hur de mest förorenade områdena kartlagts och nu skulle åtgärdas. Det konstaterades att flera av de stora industrierna skitat ner rejält och vidare att "det är väl ingen hemlighet att det mestadels är judar som stått bakom de flesta av de gamla synderna".

Nej, den artikeln har naturligtvis aldrig publicerats i ST. Hade den gjort det skulle den med all säkerhet ha varit anmäld till Allmänhetens pressombudsman och möjligen föranlett annan juridisk prövning. Men en artikel med just de formuleringarna har cirkulerat på nätet, i ST:s namn.

Sanningen är den här. Artikeln om miljösaneringen publicerades i ST den 30 november. I den gjorde artikelförfattaren en viss poäng av att det var sju kvinnor på länsstyrelsen som ansvarade för arbetet med planeringen av saneringen av de industrier där männen haft kommdandot och ansvaret.

I den artikel som funnits på nätet har man bytt ut "kvinnor" mot "svenskar" och "män" mot "judar". Snabbt och enkelt har det gjorts av en s k transgenusmotor. (Det går även utmärkt att byta ut "män" mot "invandrare"). Jag kan förstå syftet med transgenusmotorn. Det blir ett sätt att med satir försöka kommentera samhällsdebatten när det gäller könsfrågor med udden riktad mot feminismen. Ungefär: "Om vi byter ut orden så inser vi hur orimlig diskussionen om mansrollen egentligen är..."

Det vore inte heller något problem för mig om det verbala experimentet stannade inom de egna väggarna. I det här fallet har dock den förvrängda artikeln spridits på nätet via Facebook och bloggar. Och det har den gjort utan någon förklaring eller kommentar. Istället presenterad som ett autentiskt material från ST. Med rasistiska förtecken.

Av det skälet har Sundsvalls Tidning polisanmält förfarandet. Sjävla verktyget (transgenusmotorn) torde knappast vara olaglig, men den som har gjort ändringarna och sedan spridit det hela har enligt min bedömning gjort sig skyldig till ett upphovsrättsintrång. Det är det ST vill ha prövat.

En kort artikel om polisanmälan publicerades på branschsajten Medievärlden och det har lett till en ovanligt strid ström av kommentarer (åtminstone mätt med mina mått). Pinsamt, icke acceptabelt, censuringripande, okunnigt, töntigt, antidemokratiskt är några av etiketteringarna. Den som vill ta del av kommentarerna kan gå in på www.medievarlden.se/nyheter/2010/03/sajt-som-forvanksar-mediesidor-polisanmald.

En del ny kunskap har jag fått genom den debatten, det ska erkännas, men jag är fortfarande intresserad av att få svar på hur man ska se på förfarandet att förfalska artiklar i satirens eller könsdebattens namn. Under tiden står jag ut med att kallas tönt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons