Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrland – en viktig del av Sverige?

Annons

Vart tar Norrlands rikedomar vägen? Det undrar serietecknaren Mats Jonsson från Bollstabruk utanför Kramfors. Han bor dock inte kvar där längre. Efter gymnasiet i Sundsvall hade han bråttom till Stockholm.

Hemorten var ett avslutat kapitel trodde Mats Jonsson, tills han en dag under en resa till rötterna uppmärksammande det accelererande förfallet som pågick i Bollstabruk. Pengarna från sågverket hamnade någon annanstans, men Mats Jonsson förmådde inte att säga något. Han hittade inget sätt att uttrycka frustration på, men nu är tiden kommen. Nu agerar han.

Mats Johanssons seriebok "Nya Norrland" handlar om just landsbygden som ska ges ut nästa sommar på förlaget Galago. Och det kommer att bli en vass samhällskritik. Till tidningen Land (5/8) skräder han inte med orden: "Det finns en orättvisa i den koloniala utsugningen av Norrland. Malm, skogar och vattenkraft har skapt rikedomar som bara försvinner", säger Mats Jonsson.

Hur betraktas Norrland?

Han är inte ensam om att konstnärligt uttrycka sin ilska över konflikten Norrland/Storsverige, där Norrland allt för ofta står som en naken förlorare. Via sin musik har Norrlandsmusikern Sofia Jannok under de senaste åren blivit en viktig frontfigur för kampen mot gruvnäringen och en stark kritiker av Sveriges generösa minerallag.

Konstnären Anders Sunna är ett annat exempel. Han verkar inom en genre som kallats för ”samisk street art”. Hans budskap går inte att missförstå – Norrland sugs hänsynslöst ut på sina naturrikedomar.

När progg- och visbandet Höstorkestern släpper sin nya skiva nästa år kommer den förmodligen heta "Norrlands Medborgargarde" – det efter en av låtarna som är klar och färdiginspelad, strax redo att släppas. Det är en starkt gruvkritisk text med budskapet att folket i norr lämnas åt sitt öde medan direktörerna proppar sina fickor fulla med stålar från Norrlands naturtillgångar.

Konst och kultur är en av samhällsströmningarnas yttringar. Och i Norrland växer ilskan över upplevelsen att inte vara med på själva Sverigetåget. Det tåget som går starkt med hög tillväxt och snabb ökning av sysselsättning. Norrland bygger rälsen, men blir sedan kvarlämnad på perrongen.

Det är utifrån det perspektivet man ska se förslaget om en folkomröstning om norrländsk självständighet. Det väcktes av Lotta Gröning (Expressen 8/8), som tidigare var politisk redaktör på NSD. Texten var ett svar på Vattenfalls planer om att flytta 40 jobb från Jokkmokk och förslaget tycks ha fått stort gehör. Men det är alltså inte bara Vattenfalls planer som gör Norrlänningarna förbannade. Det är en långvarig utsugning av en landsända som gör att det mullrar.

Med det skrivet: Sverige ska hålla ihop. I stället för att verka för att Norrland ska bryta sig loss ska man kräva att hela Sverige ska leva – och Norrland tillhör Sverige. Det är dags för regeringen att kraftigt markera detta.

Att låta Jokkmokksborna behålla de jobb som tillhör dem är ett sätt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons