Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu gäller det att vi behåller lugnet

/
  • Det visar sig nu att terroristen den som greps i Boliden i torsdags inte var terrorist. Det gäller att både myndigheter och civilbefolkning behåller lugnet trots att terrorn med rätta skrämmer både svenskar och flyktingar.

Annons

Den 13 november 2015 förändrades Europa och Sverige. Terrorister har skördat människoliv. Och hotet om nya terrorattacker väser omkring som en oformlig svart massa ovanför oss alla och tynger ner själar. Anti-terrorrazzior med tungt beväpnad polis är en del av den eviga rapporteringen. Följer man nyhetsflödet är det en störtvåg av ångest som piskar sig rakt in i kroppen.

Det är mörkt – både bokstavligt menat och som metaforisk liknelse kring världsläget.

I politiken snurrar det nu fort som en konsekvens av den förändrade situationen. Lagförslag radas upp i Sverige och på EU- nivå för att försöka stoppa terrorister som hotar det demokratiska, öppna samhället. Men det har naturligtvis ett pris, som inskränkningar i den personliga integriteten. Här krävs att makthavarna klarar av att behålla lugn och inte agerar i panik. Med det skrivet: En känsla av passivitet från makthavarna hade gjort allt kolsvart – och det är sannerligen inte det som behövs nu. Det behövs politiker och ledare som med beslutsamhet agerar för det fria, öppna och demokratiska samhället, ett samhälle där alla medborgare kan gå ut och roa sig, spela fotboll, gå på bio och göra allt utan rädsla för att bli offer för extremister. För att det ska fortsätta vara verklighet krävs lagförändringar.

I torsdags eftermiddag fick människor i Boliden uppleva terrorns konsekvenser. Ett antal personer hämtades av beväpnad polis till förhör under stort säkerhetspådrag. Vi vet nu att den unga man som hängdes ut i media som misstänkt för att planera terroristattacker har släppts och han är inte längre misstänkt. Att han har lidit allvarlig skada kring publiciteten råder det inget tvivel om. Precis som att politiker måste hålla sitt huvud kallt i terrorns hot - så måste även media göra det i sin jakt på att vara först och berätta mest.

Fler som måste behålla förmågan att vara lugna är civilbefolkningen, du och jag. Att den man som felaktigt pekades ut som  terrormisstänkt  bodde på ett asylboende har gett extra näring åt dem som är kritiska mot att Sverige hjälper människor som flytt krig. Argumentet mot asylmottagande är att vi inte kan veta vilka de asylsökande är, terrorister kan ha infiltrerat sig i gruppen. Jo. Så kan det vara. Människor är människor och kan begå både ont och gott. Det gäller oss alla.

Det är extremt viktigt nu att vi inte låter skräcken för terroristerna övergå till rädsla för flyktingar. Ge inte terroristerna den vinsten att vi får ett ännu mer polariserat samhälle där ett vi står på ena sidan och ett dom på andra. Ett splittrat samhälle gör bara att mörkermakter och extremister får grogrund att rekrytera fler till sin sida.

Betänk också hur fruktansvärt det måste vara att bo på ett asylboende och flytt från IS och vara rädd för att IS-terrorister förföljt dem ända till Sverige. Vilket trauma. Det är tyvärr så att vi kan inte veta allt om alla, eller förhindra allt. I en vanlig stad kan en brutal skolmördare bo. Eller människor som med avsikt tänder eld på planerade asylboenden. För att fortsätta bo i ett tryggt, demokratisk land krävs att vi behåller tilliten till varandra och att vi inte tillåter ett samhälle med ett vi och ett dom.

Terrorister vill att vi ska leva i skräck och vara rädda och förakta varandra. Vi kan bestämma att det inte ska ske. Behåll lugnet.

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons