Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ställer Löfven väckarklockan på ringning

Annons

För arrangörerna var det väl ett nästan perfekt väder. Inte så varmt att folk åkte till stugan. Inte så kallt att man stannade hemma. Inget regn. Sen var förstås statsministern på plats. Så folk skulle nog ha kommit hur som helst. Det är verkligen en dag som andra politiska partier kan avundas Socialdemokraterna.

Partiordförande Stefan Löfven (S) började med några inledande artigheter om Sundsvall och Giffarna. Han fortsatte med några korta rent rörande ord om sin uppväxt som fosterson, som han – som så ofta – kopplade till sin politiska syn på värdet av solidaritet. Därpå berörde han det politiska spelet. Politiska rörelser vill ju till skillnad från medier och allmänhet helst tala om sina egna förslag och idéer. Men i dagens politiska verklighet är det klokt att påminna både medlemmar och väljare i allmänhet om under vilka villkor Socialdemokraterna nu styr Sverige.

Det är ingen helt lätt resa.. Om de borgerliga nu håller fast vid den så kallade Decemberöverenskommelsen så går det för de rödgröna att styra Sverige. Frågan är om de borgerliga gör det? Gårdagens Ipsosmätning visar det näst sämsta opinionsresultatet för sossarna första maj sen 1991. Fast det som överraskade mig mest var att partiet hade så lite som 26,5 procent 1991. Det kan förstås vändas till något bra med hjälp av lite positivt tänkande. 1994 var siffran i stället 51procent. Så viktigast är nog att de rödgröna ännu är större i opinionen än de borgerliga. Om det skulle skifta under det tryck på opinionssiffror som regerande innebär, så ökar förstås risken att de borgerliga driver fram ett nyval. Fast risken är kanske inte så stor. Det är långt till majoritet för något av blocken just nu.

Så Löfven fortsatte med att tala om sånt han vill göra. Om skolan,om jobben, om de ungas villkor. Dagens stora löfte var att se till att staten ska hjälpa kommunerna att spåra alla de unga som i dag är utanför, som varken jobbar eller går i skolan. Löfven följer helt enkelt upp sin egen väckarklocksreklam från valrörelsen. Alla unga ska ha en anledning att gå upp på morgonen. Det kan vara plågsamt för stunden. Men det ger ett bättre liv på sikt.

En och annan önskar sig förstås en konkretisering av vad det innebär. Men 90-dagarsgarantin ska ju införas steg för steg. Så den som inte befinner sig på resande fot får säkert finna sig i att bli erbjuden jobb, skola eller praktikplats. Alla ska med, som sossarna brukar säga.

En för mig helt ny konkret siffra bestod i att Löfven presenterade kostnaden för sju år av sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Det är kostat hela 110 miljarder kronor. Samtidigt har många fler unga gått ut i arbetslöshet. Nu finns förstås inga bevis för att kostnaden gjort fler unga arbetslösa. Däremot finns det anledning att tro att färre unga hade varit arbetslösa om pengarna använts effektivare. Om man som sossarna vill, och planerar att genomföra, satsar pengarna på unga som saknar jobb i stället för på arbetsgivare som redan anställt unga, så kommer färre att stå helt utanför. Så är vi tillbaka vid Löfvens väckarklocka igen.

En annan formulering i talet som jag gillar lyder ungefär så här: Jobb skapas inte av att arbetslösa får mindre i plånböckerna utan av att företagen får mer i orderböckerna. Vi behöver investera oss ur arbetslösheten. Den svenska ska vara lägst i EU 2020, säger Löfven. Det är en modig man det där – statsministern vår.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons