Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om pengar är allt - invandring lönar sig

/

Annons

Det sägs att vi lever i ett kunskapssamhälle men, vad är det för ett kunskapssamhälle där den substanslösa okunskapen gör sig bred, frågar sig professor Sven-Eric Liedman i en artikel i DN. Han exemplifierar med nyfascistiska SD:s sätt att med hjälp av vaga känsloanspelningar sprida sin exkluderande nationalism. Ta exempelvis det "organiserade tiggeriet", ordet för utan saklig grund tanken till organiserad brottslighet. Ord är viktiga.

Liedmans nästa exempel gäller invandringen, där samma SD inte bara lyckats få upp frågan på dagordningen. De borgerliga förbereder sig nu för att anpassa sig, och stora delar av den folklilga debatten har redan anpassat sig genom att tro att SD:s sätt att skilja människor åt skulle vara i samklang med det sunda förnuftet, genom att tro att kostnaden för alla de asylsökande bara kan multipliceras till gigantiska kostnader, när sanningen snarare är en helt annan. Problemet är, skriver Liedman, det sunda förnuftet alltid rör sig på ytan, det sunda förnuftet vägrar att befatta sig med komplicerade förhållanden. Liedman ondgör sig över att partier som SD kallas invandringskritiska, eftersom de bygger vaga föreställningar som är raka motsatsen till ett kritiskt vetenskapligt sätt att söka kunskap.

Han efterlyser i stället för drastiska lösningar, "en upplysningskultur, en kritisk kultur där det sunda förnuftet får den roll som det ska ha, som en första trevande förmodan innan den verkliga undersökningen börjar. Men klarar vi av detta, när rykten och lösa förmodanden ger samma snabba mättnad som skräpmat?"

Bra fråga. Jag gör ett försök genom att referera till en annan sida onsdagens DN. Det är en undersökning från Arena Idé som visar att invandringen till Sverige genererat ett överskott på 900 miljarder kronor de senaste 65 åren. Sant är att vinsten var större de första decennierna då invandrarna snabbt kom in på arbetsmarknaden. Men invandringen har gått ihop varje år utom vid det tidiga 90-talets krisår. Invandrarna har en lägre sysselsättningsgrad än svenskarna, men de är som grupp också fler i arbetsför ålder. Så det går ihop ändå. Därmed är den föreställning SD sprider om att man kan göra stora vinster genom att begränsa invandringen felaktig. De använder pengar som inte finns till sina vallöften.

Avgörande för hur lönsam invandringen blir är läget på arbetsmarknaden. Vid låg arbetslöshet går integrationen bättre. Därför är kampen mot arbetslösheten också ett sätt att få mer för pengarna när vi tar emot invandrare.

Till sist: man skulle ju önska att debatten om asylinvandringen utgick från människornas behov. Kriget i Syrien och förtrycket i Eritrea och på andra håll har drivit miljoner människor på flykt, inte sällan under livsfara.

Vi är ett rikt land som självklart ska ställa upp till dessa människors skydd. Det handlar både om mänsklig anständighet och att leva upp till internationella konventioner. Även om det tillfälligt uppstår dyra kostnader så har vi alltså en vinst att hämta på sikt.

Jag börjar komma i den ålder då jag kan föreställa mig en framtid där jag, om jag får leva, kan behöva hjälp. Då behöver vi bli fler. Också det borde vara ett argument för alla dem som inte orkar ta till sig värdet av att man osjälviskt hjälper andra, och i tron på sitt sunda förnuft missar att världen är lite mer komplicerad än man tänker sig. Det faktum att invandringen lönar sig är en insikt värd att sprida som sunt förnuft.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons