Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna gränser kräver fungerande regler

/

Annons

Tack vare den akuta finanskrisen 2008 fick USA en regering som med amerikanska mått mätt får betecknas som vänster. Jag och många med mig trodde då att finanskrisen skulle föda en reaktion som gynnade vänstersidan i politiken. Så blev det inte. I EU blev de stora vinnarna först högern med sin åtstramningspolitik. I nästa skede stärktes som en följd därav, nationalister med en främlingsfientlig agenda. Det gör de problem som måste lösas betydligt svårare att lösa.

På svensk nivå ser vi flera problem. Et har varit en oförmåga eller möjligen ovilja, att skydda svenska företag och svenska arbetare genom en konkurrens på lika villkor. Den senfärdighet som slagit så hårt mot både bygg- och transportsektorerna, har fått negativa följder både för arbetare som oblygt utnyttjas, och för företag och anställda i svenska företag som slagits ut i illojal konkurrens. Baksidan av detta är att det nyfascistiska SD stärker sin ställning bland arbetare som tycker att allt är EU:s och de öppna gränsernas fel.

Det är faktiskt extra viktigt att de EU-vänliga partierna står upp för ett regelverk som motverkar dumpning av löner och andra arbetsvillkor. Det är bra, men i opinionen i det stora hela okänt, att sossarna i EU-parlamentet är mycket aktiva på detta område.

Det andra stora problemet efter krisen är högerns missriktade åtstramningspolitik, som lett en akut kris ner i depression. Här har de stora krisländerna drabbats hårdast. Många flyr nu Grekland. Men många ungdomar har också lämnat de baltiska länderna. Också där har de unga tagit den hårdaste smällen. I Polen, som annars brukar beskrivas som ekonomiskt framgångsrikt, gav det senaste valet resultatet att högern vann. Till en del handlade det nog om nationalism. Men valresultatet beskrivs i huvudsak som en reaktion på att så många lämnat landet eller i varje fall de landsdelar som ligger långt från huvudstaden. Man ogillar på goda grunder att de unga saknar alternativ till att fly landet.

Den polska migration som gått till utlandet påverkar i sin tur opinionen där. Det handlar inte minst om den polske rörmokaren som man säger i Storbritannien. Partiet Ukip fick visserligen bara ett mandat, men det var bara resultatet av majoritetsvalsystemet.

Faktum är att denna finanskrisens stora test på hur stora arbetskraftsströmmar ska tas emot i olika länder, visar att det mesta återstår att göra. Arbetare och företag måste skyddas från illojal konkurrens i form av lönedumpning. Annars kan vi inte vänta oss annat än nya utbrott av den nationalism som så gärna slår över i den främlingsfientlighet som kanaliseras av nyfascisterna. Här har den nya regeringen en viktig och brådskande uppgift. Öppna gränser kräver fungerande regler.

Därutöver måste EU, om man vill försvara den öppna rörlighet mellan EU-länderna som funnits sedan den europeiska enhetsakten från 1986, fundera över hur de länder som förlorar sin unga arbetskraft ska kompenseras. För i den mån vi tar emot välutbildad arbetskraft, så är det en plusaffär för oss, vad än de främlingsrädda predikar.

Jag brukar hävda att dagens Ryssland blivit den nidbild av kapitalismen som de sovjetiska kommunisterna alltid varnade för. Det är en olycka. Tyvärr liknar delar av dagens EU-system det våra svenska EU-kritiker varnade för. Det göder bara den exkluderande nationalism som om de stärks ytterligare bara kommer att förvärra EU:s – och Europas – problem.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons