Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osta till det i augusti

Annons

Det var under helgen jag köpte smarriga gårdsostar från en mjölk- och köttbonde här i Västernorrland. Lantbrukarna har valt att förädla sin mjölk och säljer gottigheter i sin minimala gårdsbutik. En smakrik Brie, en doftande mjuk grönmögelost och en lagrad hårdost fick följa med hem. Mums! Till det lite hårt bröd och päronmarmelad. Det är så man njuter av livet i augusti!

Jag tänkte att det gäller att passa på att äta lokalproducerade ostar i dessa bondekrisdagar – snart finns väl inte en enda bonde kvar med den här sura utvecklingen. Vi får i framtiden bara dricka mjölk från Tyskland och äta Holländsk ost om läget fortsätter vara som det är idag.

Min bror och min dotter gjorde förresten köttgryta samma helg som vi åt de lokalproducerade ostarna – det var nötkött från samma gårdsbutik. Kossan hade hetat Hilma och slaktats i juni. Gammal var hon och köttet fick minsann koka länge för att bli mört.

Sedan blev det sagolikt gott! Jag tackade Hilma så mycket för maten. Jag var nog nöjdare än hon efter måltiden.

Jag tänker så mycket på den här bondekrisen; den som riskerar att slå ut varenda bonde i Sverige och då är det tack och adjöss med både det ena och det andra. Det här blir den fjärde krönikan jag skriver i frågan. Det får nog bli den sista på länge. Annars börjar ni väl rapa surt och liksom korna kanske bidra till negativt koldioxidutsläpp på något mysko sätt. Men jag vill att ni ska köpa svenska mejeriprodukter – därav alla mjölkiga bokstäver.

Ringde Karl- Åke Karlsson, bonde i Njurunda och aktiv i LRF – mjölk i Västernorrland för att kolla läget. Nog var han förbannad. Jodå. Till exempel: det offentliga väljer att köpa billig ost från Holland på grund av nuvarande upphandlingsregler. Holländsk ost är jättebilligt jämfört med exempelvis ost från Västernorrland.

En orsak till prisskillnaden: Sverige har stränga djurskyddsregler och man är försiktig med antibiotika till korna.

– Vi har högre foderkostnader då vi inte använder hormoner och antibiotika i tillväxtsyfte. Vi har inte GMO-soja i vårt foder som övriga Europa har, sa han.

Svenska korna mår med andra ord bra och producerar bra grejer. Men det kostar ju förstås.

– Mjölklivsmedel som vi importerar till Sverige är vi förbjudna att producera själva med våra svenska regler. Det är dubbelmoral, sa Karl-Åke Karlsson.

Den där dubbelmoralen är han tack och lov inte den enda som ser. I juni meddelade regeringen att de är på väg att ändra lagstiftningen för offentlig upphandling. Man ska bland annat se över djurskyddslagen vid upphandling. Till DN sa civilminister Ardalan Shekarabi att offentlig sektor hanterat frågan om djurskydd på ett vårdslöst sätt. Det nya regelverket ska enligt honom sannolikt gynna de svenska bönderna.

Det ser jag sannerligen framemot. Och jag tänker att stora uppköpare av mejeriprodukter kan börja ta ansvar nu. Köp svenska mejeriprodukter! För att vi ska ha kvar bönder i vårt land, för landskapens skull, för miljöns skull, för kornas skull. För din skull, för att lokalproducerade ostar en dag i augusti – det är grejer det.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons