Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland i ett allt farligare läge

/

Annons

Tro´t eller ej. Jag har faktiskt träffat Boris Nemtsov, den nu mördade ryske oppositionspolitikern. Det skedde i Nizjnij Novgorod, alltså Nedre Nystad, 1996. Jag var på språkkurs i Moskva med ett gäng norska journalister som flög till storstaden vid Volga på självaste syttende maj, det var därför vi också besökte Norska gatan i en av förorterna. Staden hette en gång Gorkij, efter arbetarförfattaren Maxim Gorkij. Den var på grund av försvarsindustrin stängd för utlänningar under Sovjettiden. Vi gjorde därtill ett studiebesök på lastbilsfabriken Gaz som senare fick en svensk direktör. Men framförallt träffade vi guvernören, Boris Nemtsov.

Han var ung då - 36 år. Men han hade redan varit guvernör i fem år. Han utsågs av Boris Jeltsin och var redan då en trogen högerpolitiker. I sitt distrikt hade han infört an platt inkomstskatt på 13 procent. Skatten måste vara låg om den skulle gå att driva in var hans alls inte ologiska förklaring. Det är lättare att driva in skatt i ett land som Sverige, där medborgarna ser att vi får något för skattepengarna.

Nemtsov var en karismatisk karl. Jag smickrades när han gav beröm åt en fråga jag ställde om Volgatyskarna fanns kvar. Svaret var i princip nej, men han sa att hans eget efternamn faktiskt betyder tysk, eller egentligen utlänning, det är samma ord på ryska. Fast den politik han stödde var inte något för mig.

Den plundring av ryssarna som först hyperinflationen och sen privatiseringarna innebar, var inte bättre än vad dagens putinska kleptokrati erbjuder. Eller snarare, den var på många sätt värre. Den individuella friheten är i dag satt under press. Men Putin har i alla fall haft vett att se till att vanliga ryssar får en liten del att leva på. Sådant var inte Jeltsins styre. När han bombade sitt eget ryska parlament 1993 sa västvärlden ja och amen. Undrar hur det skulle låta om Putin gjorde likadant?

Hur som helst tog det bara något år, så var Nemtsov vice premiärminister. Men han fick sparken under den ryska finanskrisen 1998. Sen dess har han varit i opposition. Och nu är han mördad på öppen gata.Om jag var ryss skulle jag stödja oppositionen, framför allt oppositionen mot kriget och den ryska inblandningen där. Den ryska nationalismen är farlig. Precis som den ukrainska som lett landet in i inbördeskrig. Det är därför jag förordar folkomröstning i stället för krig i östra Ukraina, trots att det får många läsare att gå i taket. Jag kan inte påminna mig en fråga under alla år, där folk blir så upphetsade av att jag har en åsikt som avviker från den gängse svenska.

Vem mördade Nemtsov? Jag vet inte. Det är knappast Putin. Ryska nationalister? Troligare. Krig göder galningar. En del i Ryssland (se SvD tisdag) anser att det handlar om att den ryska säkerhetstjänsten, FSB, agerat utan president Putins vetskap. Då har inte ens Putin full kontroll. Det skulle inte göra läget mindre farligt. Sverige bör försöka påverka båda sidor i inbördeskriget i Ukraina och samtidigt höja vår egen militära beredskap.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons