Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saudiarabiens agerande gör Löfvens val lättare

/

Annons

Visst är det hela anmärkningsvärt. Först bjuds utrikesminister Margot Wallström (S) in till Arabförbundets möte i Kairo för att hålla tal. Sen hindras hon att tala. Uppenbarligen har det skett efter påtryckningar från Saudiarabien. Innan vi går vidare kan vi konstatera att Saudiarabien agerat på ett sätt som antingen beror på inkompetens, eller också vill man protestera mot Sverige. Hade man bara velat hindra Wallström från att tala, så hade Saudiarabien rimligen kunnat se till att det aldrig gått ut någon inbjudan.

Men inbjudan kom alltså, och sågs då som en arabvärldens uppskattning för att Sverige som första EU-land erkänt Palestina med motivet att få i gång en fredsprocess som gått fullständigt i stå. Jo, det finns ett antal andra erkännanden, men de har skett före murens fall och innan länderna kom med i EU. Symbolpolitik utan värde, sa de borgerliga när erkännandet kom. Detta får inga efterföljare sas det. När Wallström fick avstå från ett besök i Israel så beskrevs det från högerhåll som om Sveriges inflytande minskat. Men nu vet vi mer. Belgiens regering är på väg att erkänna Palestina. EU-parlamentet uppmanade i december regeringarna att göra samma sak. Och parlamenten i Storbritannien, Irland, Frankrike, Portugal och Spanien har gjort samma sak med breda majoriteter. I slutet av februari följde Italien efter. Sveriges erkännande har fått betydelse.

Men nu får Sveriges utrikesminister alltså inte tala inför Arabförbundet. Varför? Uppenbarligen beror det på Margot Wallströms hårda kritik av läget för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien. När en bloggare dömdes till piskande kallade Wallström straffet för medeltida. Inte så diplomatiskt kanske, men få kan säga att hon hade fel. När Wallström nu dessutom profilerat sig som den som driver en feministisk utrikespolitik, så är det förstås helt orimligt att hålla tyst inför ett land där kvinnor inte ens får köra bil! Därför han hon självklart valt att inte hålla tyst.

Hur ska då Sverige reagera på detta? Svaren varierar mellan partierna. Och de faller tillbaka i synen på vapenavtalet med Saudiarabien som senast 15 maj ska sägas upp, omförhandlas eller fortsätta. Miljöpartiet och Vänsterpartiet ser Saudiarabiens agerande som en utmärkt anledning att säga upp avtalet. Folkpartiet vill att det ska sägas upp redan på torsdag. Moderater och Kristdemokrater däremot försöker lägga skulden för saudiernas agerande på sossarna! Fantastiskt! Sossarna är som bekant splittrade mellan de som säger att avtalet ska sägas upp och de som likt statsminister Stefan Löfven hoppas att det kan omförhandlas med förhoppningen att Sveriges agerande inte ska störa Sveriges export till Saudiarabien av andra varor.

Den vägen förefaller stängd nu. Sverige ska inte tillåta nya vapenleveranser till detta land. Det bör underlätta för Löfven som därmed slipper den regeringskris som de borgerliga spekulerat skulle kunna komma om avtalet inte sägs upp.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons