Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till att säkra hemmabyggena i stället

/

Annons

I skolan har det gått så långt att föräldramedverkan på sina håll blivit ett rent problem. Det handlar då om föräldrar som bara ser till sina egna telningar och struntar i andras ungar. Samtidigt har väl skolan i alla tider önskat sig föräldramedverkan. Samma sak gäller i förskolan.

Det har nu lett till problem på flera plan om man får tro ST:s artikel i fredags. Det första problemet är direkt sorgligt. Det handlar om en förskoleanställd som inte vågar gå ut med sitt namn av rädsla för att få sämre löneutveckling. I det fallet kan jag bara hoppas att det rör sig om ett rent missförstånd. Att det i en socialdemokratiskt styrd kommun skulle vara förbundet med risk för den egna löneutvecklingen att ha en avvikande åsikt mot vad som för tillfället är påbjudet, är så sorgligt att jag väljer att inte tro på det. Må det dementeras av de högst ansvariga.

Ett nyckelord här är "för tillfället". För det som nu hänt är det inte mindre sorgliga att det som alldeles nyss var högsta visdom, nämligen att föräldrar och morföräldrar skulle anlitas för att skapa bra utemiljöer för barnen, är nu fullständigt fel. De goda initiativen har blivit farliga.

Hur farliga då? Ja, så farliga är att allt som inte är byggt av kommuenens personal måste rivas. Skolornas "lokalstrateg" har i samverkan med kommunens fastighetsavdelning, Drakfastigheter, funnit någon regel och försäkringssvårigheter som gör detta nödvändigt.

Jag förstår att det i vissa fall kan ha använts felaktig färg och att vassa hörn och annat kan innebära problem för barnens säkerhet. Det är säkert bra om man kan se över den saken. En helt annan sak är att därför riva allt! Se i stället till att säkra de hemmabyggen som går att säkra. Det borde vara billigare än att bygga nytt överallt, något som det uppenbarligen saknas pengar till i dag.

Det här är faktiskt en politisk fråga.

Under decennier har man talat om hur privata initiativ ska ge medborgarna större inflytande över de kommunala verksamheter där man har sina barn och gamla. Tvärtemot vad man påstod på 80- och 90-talet har detta inte sparat några pengar. Nu säger man från borgerligt håll att valfriheten är värt sitt pris.

Min poäng är att om kommunen agerar på detta stelbenta vis så får kritikerna av den kommunala verksamheten vatten på sin kvarn. Det måste helt enkelt finnas möjligheter att lösa det nu uppkomna problemet på ett smidigare sätt.

Jag tycker att våra politiker borde ta tag i frågan omedelbart. Det måste rimligen vara ett större problem att skapa murar mellan de kommunala verksamheterna och barn och föräldrar, än de risker som finns, som rimligen borde kunna åtgärdas.

Är regelverket för stelbent – ändra det! Eller inled i alla fall en process för att kunna ändra dem! Är försäkringsvillkoren felaktiga – förhandla om dem! Se bara till att den här stelbenta lösningen i form av rivningar inte genomförs.

Och till sist Peder Björk (S). Se till att kommunens personal inte ska behöva känna sig rädda för att yttra sig. Verksamheter kan bara utvecklas om åsikter får brytas.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons