Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesmitare i skamvrån

Annons

Undra om det känns härligt för Volvo, Electrolux, SKF och några andra av de största företagen i Sverige att de inte betalar någon, eller mycket lite, i bolagsskatt? Detta enligt 2014 års deklarationer, som SVT har granskat och rapporterat om. Undra om storföretagen i detta nu sitter och tycker att det är ett rätt och rimligt agerande?

Betalar storbolagen tillräckligt mycket i skatt?

SVT hänvisar i sin granskning till internationella studier, som visar att de stora multinationella företagen i genomsnitt betalar mindre bolagsskatt än små- och medelstora företag.

Alla småföretagare som sliter runt om i Sverige för att få sitt företag att gå runt och sedan betalar bolagsskatt kan med rätta vara förbannade.

Skogs- och hygienföretaget SCA är ett av företagen som finns med i SVT:s skatterapportering. Och det är ingen engångsföreteelse att företaget inte kan briljera som bolagsskattbetalare. Företaget var nolltaxerare för fyra år sedan. Men VD:n, Magnus Roth, tillbakavisar att det handlar om ett skattesmitarsystem. Han säger – som förväntat – att SCA följer den skattelagstiftning som finns.

Och naturligtvis hänvisar informationsavdelningen på företaget till investeringar som de gjort och berättar att de bidrar till samhället via exempelvis forskning.

Bra så. Men det känns krystat när den informationen används i ett sammanhang med syftet att släta över det faktum att de betalar låg eller ingen bolagsskatt. Bara för att något inte är olagligt innebär det inte att det är moraliskt rimligt.

Återigen – tänk på de små- och medelstora företagen. De bidrar också till samhället i allra högsta grad genom att skapa arbetstillfällen, erbjuda samhällsservice samt verka för utveckling. Och detta kan de göra samtidigt som de betalar sin bolagsskatt. Menar storföretagen att de små- och mellanstora företagen har större ekonomiska resurser till att pytsa in stålar till vår gemensamma kassa?

Det borde verkligen irritera alla driftiga entreprenörer som har startat upp med noll kronor i hand, som byggt upp ett företag och som betalar skatt utan knussel. Som bidrar till statskassan – som bland annat möjliggör att det till exempel är gratis skola för barn. De barn som växer upp och blir arbetskraft. Till SCA till exempel. Den statskassan som ger möjlighet till gratis universitet, så att exempelvis Volvo får möjlighet att anställa kompetent personal som jobbar för företagets väl.

Det här är inget som bara Sverige drabbas av. Genom skatteplanering – eller skatteflykt om en så vill – förlorar EU miljarder och åter miljarder. EU-kommissionen har inlett ett arbete för att täppa till hålen som gör att storföretagen kan minimera skatten. Det var på tiden.

Nu kom jag på värsta PR-grejen. Alla storföretag som faktiskt betalar sin bolagsskatt skulle kunna göra en grej av det via helsidesannonser och tv-reklam. De skulle kunna berätta vad deras inbetalade miljoner ger samhället möjlighet till. De andra storföretagen får stå kvar i sin skamvrå och mumla något om att de faktiskt inte alls gjort något fel.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons