Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckpropaganda om MMA

/

Annons

Förra veckans Uppdrag granskning på SVT behandlade ämnet Mixed Martial Arts, MMA, en sport jag själv är inblandad i. Jag kände mig illa till mods redan av trailern och hade ganska lite lust att se mer. Det rörde sig om en total sågning av sporten. Man förfasades över dess popularitet i Sverige och undrade underförstått hur detta kunde vara tillåtet.

När MMA började få luft under vingarna skulle min egen reaktion bäst kunna sammanfattas med Fylkings: Äntligen! Nu fick en av de mest fysiska, tekniska och intelligenskrävande sporterna den uppmärksamhet den länge förtjänat.

I MMA skulle ursprungligen de olika kampsporterna ställas mot varandra. Hur står sig en brottare mot en boxare med regler som inte gynnar en part och så vidare? En spektakulär tävlingsidé, men sporten blev snabbt så tekniskt komplex att den krävde sin egen träning. Knappast någon med uteslutande brottning eller boxning torde idag stå sig särskilt länge mot en bredare fighter, en som kombinerat olika grenar.

Något att fördjupa sig i kunde man tycka, men istället valde SVT att illustrera detta med skräckexempel från det amerikanska Ultimate Fighting Championship. En tävlande slås ut och domaren hinner inte stoppa i tid varvid hans motståndare får in några hårda slag. Det är självklart olyckligt, men inte något du ser speciellt ofta och absolut inte i Sverige.

Med den internationella proffsboxningen som utgångspunkt dras UFC med andra regler än vad som tillåts i Sverige och ska vi diskutera sportens ökande popularitet här så borde skräckbilder från USA och intervjuer med småtokiga utövare inte vara mer än kuriositeter.

Sedan förklaras att man tillåter strypningar och smärtsamma grepp för att få motståndaren att ge upp. Ja det får man, liksom i många andra kontaktsporter som länge varit allmänt accepterade.

Jag tränar MMA flera gånger i veckan och vet hur mycket går ut på att lära sig skydda sig mot grepp där man kan tvingas ge upp. Vi som tränar är vana att hamna i lås och lär oss klappa ut innan någon skadas. Men att utövarna har flera års erfarenhet och i de flesta fall väl vet sina egna och motståndarnas gränser är kanske inte så intressant om det kan förstöra en bra story?

Svenska MMA-förbundets Jesper Gunnarsson reagerade med att påpeka att av totalt 115 matcher i Sverige så har endast två utslagningar inträffat och utöver det inga allvarliga skador. Det SVT hakar upp sig på är alltså inget utifrån svenska förhållanden inneboende i sporten utan några olyckliga undantag.

Det är märkligt att Public Service inte kan visa sporten tillräckligt stor respekt för att göra ett någorlunda sakligt reportage. Det här är bara smutskastning och så illa gjort att man mer associerar till skräpkanalernas frosserier i överfall än någon uppriktig oro för svenska idrottsutövare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons