Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuldbelägg inte de olyckliga!

Annons

Jag tycker att sådana där klyschiga citat som det strösslas runt hej vilt med är töntiga, exempelvis Carpe Diem. Det är mitt favorithatklyschbegrepp. Fånga Dagen. Jaha… Hur då?

Så otroligt stressande att gå omkring och försöka fånga någon dag medan livets måsten ska utföras. Det är svårt att Carpe Diem medan toaletter skrubbas liksom. Ska kvinnan som jobbar delade turer inom hemtjänsten med låg lön försöka Carpe Diem medan hon bär hem tunga matkassarna med mjölk under de oavlönade timmarna, innan hon ska iväg till dagens andra arbetspass?

Hur fångar vi dagen?

För mig är Carpe Diem en uppmaning om att jaga lyckan i varje sekund och kanske – paradoxalt nog – samtidigt vara nöjd med det man har. Det första går ju inte, lyckan kan inte fångas. Så är inte livet och många bör sannerligen inte vara nöjda med hur de har det utan i stället kräva förändring.

Alla dessa peppiga ord och meningar som regnar runt på sociala medier och pryder tavlor i våra hem speglar vårt individualistiska samhälle, där alla förväntas vara sin egen lyckas smed. Allt går om man vill! Man kan välja!

Tron på positivt tänkande – tankens makt – är vår tids nya Gud. Förr skulle Gud fixa biffen, nu ska våra härliga tankar och positiva energier göra det i stället. Blah. Vilket blaj!

Det är dessutom fördömande. I budskap som att du kan välja glädje, så finns dess motsats. Om du inte är glad, om du inte är lycklig, så har du bara inte lyckats tänka rätt. Du har inte valt rätt. Så förminskas olycka till ett personligt val. Är det därför psykisk ohälsa är omgivet med tystnaden? För att det dolt finns underförstått att om personen bara hade gjort andra val så hade situationen sett annorlunda ut?

Psykisk ohälsa kan bottna i många saker.

Låt oss tala klarspråk: Vilken psykiska hälsa människan har beror väldigt mycket på omständigheter som individen inte kan påverka. Gener till exempel. Att födas med ärftlighet för psykisk sjukdom är en faktor man inte kan välja bort. Sedan lägger vi till familjeomständigheter. Att till exempel födas in i en familj där vuxna kanske missbrukar eller är allmänt dysfunktionella är ytterligare en nitlott. Allt kan påverka ens psykiska hälsa. Kön, utbildning, jobbet eller arbetslöshet och förmodligen fan och hans moster också.

Att må dåligt eller ha psykisk ohälsa är rimligen inget eget val. För vem skulle välja att må dåligt? Det faller på sin egen orimlighet. Därmed inte sagt att individen inte kan påverka sin egen situation – men för att kunna göra det krävs väldigt ofta ett starkt samhälle som hjälper till, backar upp och stöttar.

ST skrev nyligen om att den psykiska ohälsan ökar. Men landstinget har bristande resurser, vilket betyder att det finns för lite pengar. Det kan ju alla Panama-profiler och andra planerade miljonskattesmitare fundera över. När de försöker fylla sin redan överfulla kappsäck så innebär det faktiskt mindre skattepengar till samhället. Och samhället består av individer – som kanske inte får den vård de behöver för att det finns för lite stålar i systemet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons