Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta tjata om att vi ska stänga av Feijan

/

Annons

Kvinnor dukar under för att de är stressade. Mycket bra att frågan fått hamna på agendan i den offentliga debatten. Mindre bra att frågan ofta kommer att handla om huruvida kvinnor ska hänga på Facebook eller inte. Typ: Ja men sluta surfa på telefonen så kommer du bli mindre stressad.

Svar: Nej. Så är det inte!

Om jag inte hade min smarta telefon och inte hade det härliga internet skulle hälsokraschen komma inom en timme. Internet är syrgasen i vardagen och lustgasen när allt känns lite väl moddigt. Igår kväll till exempel satt jag vid köksbordet och chattade om den planerade julfesten för idrottsföreningen – massa beslut togs under det digitala spontana mötet. Smidigt. För bara några år sedan hade vi varit tvungna att boka tid för möte i det verkliga livet, se till att någon är hemma med kidsen, åka till mötet i någon kall lokal, sitta i  timmar och avhandla ärenden. Nu fixar vi sådant framför skärmen medan barnen sover och vi har en varm filt på benen samtidigt. Brasan sprakar i kaminen. Mysfaktor.

Medan jag chattade om julfesten passade jag också på att avhandla studiefrågor i en annan messengertråd med studentpolare – hade det varit för några år sedan hade jag varit tvungen att boka tid för möte, se till att någon är hemma med kidsen, åka till mötet i någon kall lokal, sitta i timmar för att diskutera studiefrågor.

Och parallellt med tråden om julfesten och studietråden passade jag på att beställa snygga  läderflärpar från Tärnsjö Garveri - det kommer bli så fina till mina vitrinskåp. Hade det varit för några år sedan…ja ni fattar…då hade det helt enkelt inte blivit några läderflärpsknoppar.

Jag är så old´n saggy att jag minns livet före internet och det livet var så mycket tråkigare och omständigare. Mina barn brukar fråga om det var typ svartvitt  förr i tiden och ja: ungefär så.

Svartvitt, långsamt, isolerat, instängt.

För de vuxna var det säkert massa möten i kalla lokaler på kvällarna medan någon annan var med barnen och ingen filt på benen.

Årets undersökning av svenska internetvanor av internetstiftelsen ISS visar att internet är del av vardagen för de allra flesta. Nio av tio svenskar över tolv år använder internet.  Att ha tillgång till den digitala världen är numera en viktig del av att vara integrerad i ett samhälle, ett sätt att få och söka information, att göra sin röst hörd, engagera sig, organisera sig,  att få tillgång till samhällsfakta och så vidare.

Och trots detta så kommer alltid tjatet om digitala dieter och bara kvinnor inte höll på med Facebook och Instagram så skulle de inte vara stressade. Bullshit och ett sätt att individualisera en kollektiv stress som beror på värdelösa arbetsförhållanden – ofta inom offentlig sektor – låga löner inom kvinnodominerade områden – värdelös fördelning kring hemarbetet, en struktur där det manligt kodade värderas högre än det kvinnliga  och så vidare och så vidare och så vidare. Men istället för försöka förstå hela bilden, se sammanhanget, så blir det ett tjat om internet och Facebook.

Nu sätter jag punkt, jag ska in på Facebook och göra en statusuppdatering. Jag behöver en stressfri andningspaus innan studieböckerna kallar. Ska skriva om de underbara läderflärpsknopparna som snart är mina och eventuellt blir det en efterlysning på något bra recept på en mustig gryta.

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons