Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta upp med att dela rasistiskt skit

/

Annons

När svenskar varje år i Förtroendebarometern får svara på frågan vem de litar på är svaret år från år förutsägbart: Svenskarna litar inte på nån, men Public service kommer i alla fall närmast.

Och varje år har det ändå känts lugnande att folk värdesätter kvalitativt journalistiskt arbete med tanke på att journalister som yrkesgrupp hamnar långt ner på förtroendelistorna.

Men det betyder ingenting när folk väljer att sprida nyhetstexter från rasistiska sajter i högre omfattning än från Sveriges Television och Sveriges Radio – och detta om redan väldigt infekterade händelser.

Förra Slöseriombudsmannen och PR-killen Martin Borgs granskar i ett blogginlägg (medium.com/@martinborgs) medieflödet och mediekonsumtionen efter knivmorden på Ikea i Västerås:”Var har svenskarna sökt information? Och vilken information har de delat vidare? Trafiksiffror är intressanta. Men verkligt effektiv kommunikation uppstår när människor sprider information vidare. Därför ville jag ta reda på vilka nyheter som varit de mest delade under den senaste veckan.”

Att det visar sig att SVT och SR inte dominerar i Borgs koll av delningarna inom traditionella medier och alternativmedierna med rasistiska undertoner, nej det lär inte förvåna någon.

Det är inte balanserade och väl underbyggd journalistik den svenska allmänheten letar när vansinnesdåd inträffar. Vi vill ha löst skvaller. Gärna skvaller som bekräftar vår världsbild.

Kvällstidningarna dominerar inte oväntat. De är snabba, spekulativa, resursstarka. Vi litar inte på dem, det visar förtroendemätningarna. Men när det stora händer räknar vi med att de snabbt får fram info.

När Borgs däremot jämför hur folk delar texter från Public Service veckan efter Ikeamorden – och hur de delar artiklar från exempelvis Fria Tider, Avpixlat och Nyheter Idag - ”nyhets”-sajter” med illa dold rasistisk, islamofobisk och antifeministisk prägel och samtidigt väldigt lite kvalificerad journalistik - ja då blir det desto jämnare. ”Under 10–17 augusti spreds de tio mest delade artiklarna från Sveriges Television 77 461 gånger. Motsvarande siffra för Fria Tider var 74 808 gånger.

Under samma period spreds de tio mest delade artiklarna från Sveriges Radio 21 407 gånger. Motsvarande siffra för Avpixlat var 20 088 gånger, och för Nyheter Idag 35 224 gånger".

Hur påverkar det samhället att så många ratar den seriösa journalistiken till förmån för den spekulativa och hetsande? Ja, utöver att det är svårt att se att folk inspirerade av en nyhetstext i SVT skulle ta med sig kors till ett asylboende med barn och tutta på. Inte heller känns det troligt att inslag i SR skulle inspirera en uniformsklädd soldat att fejka ett knivöverfall av ”mellanösternaktiga” män utanför ett Julavaruhus i Skara.

Om det sistnämnda fallet kommenterar nyhetskolumnisten Oisín Cantwell i Aftonbladet hur den nätpöbel som omedelbart samlas på Flashback och i kommentarsfälten till rasistsajterna efter såna här händelser – där ryktesspridning leder till hets som leder till att folk lägger ut adresser till flyktingförläggningar med uppmaningar att ta saken i egna händer – skapar en ohållbar situation för polisen.

Parallellt med att utreda brott tvingas de balansera potentiellt våldsamma medborgargarden på nätet, taggade till max av påhitt som oansvariga medier sprider. Släng inte mer olja på elden. Sluta dela rasistiskt skit.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons