Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialt skyddsnät underlättar förändring

Annons

Samma dag som S-kongressen inleddes i Västerås hade Dagens Nyheter en intressant debattartikel på temat att jobbskatteavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter är fel modell för den som vill stimulera tillväxt och sysselsättning. De två ekonomerna, Gustav Martinsson och Hans Lööf från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, motiverar det med att omvandlingstrycket i näringslivet försvagas. Omvandlingstryck är ju i sig inget trevligt begrepp. Det innebär rationaliseringar och uppsägningar. Men det innebär också högre produktivitet och ökad rikedom.

Förutsättningen för att ett sådant system ska fungera, det har ju fungerat under hela det socialdemokratiska välfärdsbygget, är ju att löntagarna vet att de har ett skydd under omställningen. Det är därför raserandet av arbetslöshetsförsäkringen varit så negativ, inte bara ur individernas synvinkel utan också ur samhällets och tillväxtens. BNP per person ökade inte alls under regeringen Reinfeldts tid vid makten! Det är därför dessa ekonomer förordar en helt annan användning av statens pengar än skattesänkningar.

De två vill i stället se ett välfinansierat välfärdssystem för att stimulera individers utbildning och omställning. En A-kassa på anständig nivå borde väl vara en del. Därutöver har man i ett par decennier diskuterat ett kompetensutvecklingssystem, just för att gynna samhällets omställning och också individens möjlighet till omställning, något som de båda ekonomerna ser som nödvändigt för att omvandingen inte ska uppfattas som ett hot, och därmed bli politiskt omöjlig. Mycket tänkvärt!

Den som likt de borgerliga tror att man måste sätta grimma på de arbetslösa för att få dem att vilja jobba, har nog svårt att instämma. Men statsminister Stefan Löfven (S), bör ha lätt att hålla med. Han fick ju beröm också i borgerliga blad för hans betoning inför kongressen av att individerna har både rättigheter och skyldigheter. De borgerliga gillar arbetarrörelsens gamla paroll: gör din plikt, kräv din rätt! I den ordningen.

I Löfvens bejublade avskedstal inför S-kongressen betonade han att vi inget får gratis. Utan otaliga timmars bollande mot garageväggen hade Björn Borg aldrig nått dit han kom. Han berättade också om flera unga människor han träffat, som inget hellre ville än att utbilda sig och få jobb. Hans löfte till dem, var att hans regering skulle göra det möjligt för alla dessa ambitiösa att nå sina mål.

I hög grad handlar de politiska skillnaderna om människosyn. Inom arbetarrörelsen finns en grundmurad tro på att de allra flesta faktiskt vill jobba. Gränser behöver bara finnas där det kan vara lite extra jobbigt att kliva upp, som på måndag morgon.

Från borgerligt håll har man en annan syn. Där ska ersättningen till den arbetslöse sänkas av rädsla för att många annars ska välja arbetslöshet före jobb. Det som då egentligen sker, förutom att de arbetslösa blir fattiga, är att arbetsgivare kan tvinga folk att jobba för usla löner eller renodlade provisionslöner.

Fast det allra märkligaste i deras resonemang, är att det bara är lågavlönade som behöver en piska av det slaget över sig. De högavlönade anses däremot behöva lägre skatter för att uppmuntras till arbete. Det är skillnad på folk och folk i de borgerligas värld.

Löfven verkade uppriktigt sporrad av att så många dömer ut sossarnas arbetslöshetsmål. Allas ögon är på oss, sa han inför de sina. Högern brukar alltid säga att det inte går. Sen tar sossarna ett steg till.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons