Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för vapen men ja till handel

Annons

I gårdagens DN skriver en hel radda av näringslivets toppar om behovet av handel med Saudiarabien. De förklarar att frihandeln är extra viktig för ett exportberoende land som Sverige, som 2014 till nära 45 procent av BNP levde av sin export. Så långt har man rätt. Man har också rätt i att handel kräver att avtal hålls.

Lite märkligare är att man inte alls berör vapenexporten till denna diktatur. I stället talar man i allmänna ordalag om möjligheten att genom handel och kontakter påverka. Det liknar i och för sig hur regeringens ansvarige minister Mikael Damberg (S) resonerar kring handel i allmänhet. Och jag har själv många gånger upprepat argumentet när jag pläderat för handel med länder som Kina. Fast riktigt verkligt är det nog inte. Öppenhet och kontakter är alltid att föredra, men möjligheten att påverka annat än på mycket lång sikt är nog mest teoretisk.

Samtidigt skriver DN:s Johan Schück om risken för regeringskris. Miljöpartiet har mycket svårt att se något försvarbart i det avtal som ska förlängas, sägas upp eller omförhandlas senast 15 maj, sex månader innan avtalet annars automatiskt förlängs. Inom Socialdemokratin finns också en stark opinion för att avtalet ska sägas upp. Men statsminister Stefan Löfven (S) håller så här långt emot. Han vet vad kostnaden skulle kunna bli för svensk industri.

Hur bör Sverige då agera? Partitaktiskt är det lättaste att säga upp avtalet. Också inom borgerligheten låter det på många som om allt annat vore skamligt.

Ser man till sakfrågan bör lösningen ligga i att man ska skilja på vapenexport och annan handel. I avtalet finns en möjlighet att säga upp det avtal som slöts under S-regeringen Persson 2005. Den chansen togs inte av regeringen Reinfeldt 2010. I stället vet vi av Ekots avslöjande från 2012 att det cirkulerade planer om ett betydligt utvidgat militärt samarbete i form av bygget av en vapenfabrik. Här ingick dessutom ett bulvanföretag som skapats av svenska försvarets forskningsinstitut, FOI, för att göra detta möjligt. I förlängningen fick affären försvarsminister Sten Tolgfors (M) att avgå. Samtidigt har vapenförsäljningen till Saudiarabien minskat kraftigt de senaste åren.

Nu, 2015, finns alltså åter möjlighet att agera. Jag stöder statsminister Löfvens försök att omförhandla avtalet. Möjligen är jag naiv. Det avtal vi talar om är ett "samförståndsavtal om militärt samarbete". Omförhandlingen är då ägnad att stoppa all vapenförsäljning men samtidigt se till att annan handel kan fortsätta.

Är det inte möjligt att göra som jag hoppas, så tvingas Sverige – som jag ser det – att säga upp avtalet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons