Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall hade en egen arbetarhövding

/
  • Hjalmar Branting gick ur tiden för exakt 90 år sen. Sundsvalls egen C A Svensson dog i maj samma år. Han följdes till graven av tusentals arbetare.

Det har gått 90 år sen arbetarhövdingen Hjalmar Branting gick ur tiden. En månad tidigare hade han på grund av sjukdom tvingats avgå som statsminister.

Annons

Branting var ingen arbetare. Han kom från Stockholms överklass och hade faktiskt gått i samma skola som den blivande kung Gustav V. Men han ställde sig redan som ung på arbetarnas sida. För det blev han mycket älskad och respekterad. Han valde konsekvent reformismens väg. Den som behöll namnet socialdemokratin.

Branting var fredens man. Han kallades den stora européen när han försökte överbrygga de klyftor som skapade det första världskriget, och ännu tidigare var han och Socialdemokraterna den viktigaste politiska kraft som förhindrade ett brödrakrig mellan Sverige och Norge. I Norges historia från 1949. (Ording, Östvedt, Hölaas - Allhems förlag) läser jag om hur han redan 1895 döms för "uppmaning till våld" då han första maj talade om att "en kula utan order" skulle komma att hejda ett svenskt fälttåg mot Norge. Vid själva unionsupplösningen 1905 fick även svenska liberaler som Karl Staaf och Adolf Hedin beröm från Norge. Men viktigast var Brantings Socialdemokrater som stödde norska folkets rätt att ordna sina egna angelägenheter, och som deklarerade att det "under inga omständigheter kunde bli tal om annat än en fredlig lösning." Så fick han också Nobels fredspris.

Branting fick 1993 en efterträdare i Tjeckoslovakiens president Vaclav Havel som såg till att landet kunde delas fredligt. Det är så sorgligt att det i Ukraina inte finns någon statsman av den typen i sikte.

Men det fanns fler arbetarhövdingar i Sverige på den här tiden. Som en av de stora beskrivs C A Svensson från Sundsvall. Lite märkligt är att just en av Sundsvalls allra minsta gator i Haga vid Sundsvalls Taxi, uppkallats efter honom. Förklaringen lär vara att han bodde just vid den platsen i det som då hette Skönsberg.

Svensson kom söderifrån, men kom att bli sågverksarbetarnas ledare i Sundsvall. Han spelade först en avgörande roll när Nya Samhället, alltså Dagbladet, grundades. Han blev 1911 Medelpads första socialdemokratiska riksdagsman. Och det berättas att han tillsammans med en gruvarbetare från Malmberget kom att bli Brantings närmast förtrogne i riksdagen ur de rena arbetarleden.

C A Svensson dog samma år bara månader respektive dagar senare än Branting och skomakaren och finansministern F V Thorsson från Ystad (som på 1880-talet också han bodde i Sundsvall). Det berättas att tusentals människor följde Svensson till graven på Bydalens kyrkogård, där den finns att beskåda än i dag.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons