Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv sätter sig i knä på SD

/
  • SN:s förhandlingar med SD bidrar till att normalisera Jimmie Åkessons parti trots dess avvikande syn på människornas lika värde.

Annons

Dagens Industri har i veckan avslöjat nära kontakter mellan företagare och Sverigedemokraterna, i syfte att få de sistnämnda att driva högerpolitik i riksdagen.

Med Decemberöverenskommelsen i fortsatt bruk lovar högerns partier att inte rösta ner den rödgröna regeringens politik – och samtliga partiföreträdare fortsätter vidhålla att de inte avser att göra sig beroende av eller förhandla med Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik och att detta ska gälla ända fram

Låst läge alltså för de som hellre vill ha en moderatledd regering. Men näringslivet är ju partipolitiskt obundet och gör som de vill – och vad de vill är att få igenom högerpolitik som gynnar deras medlemmar.

Hur ser man till att försvara exempelvis fortsatta vinster i välfärden eller etableringsfrihet för privata vårdbolag? Ja, man uppvaktar SD.

SD:s rasism och syn på människovärde väger uppenbarligen lätt när pengar är inblandade - och de är tydligen mer mottagliga för påtryckningar än partierna till vänster.

DI avslöjar att Svenskt Näringslivs tjänstemän bland annat försett SD med rapporter och underlag som kopierats, i vissa fall ordagrant, till politiska förslag från partiet.

Företagarna, Almega och Vårdföretagarna har vid upprepade möten bearbetat SD att hoppa på deras respektive linje.

PR-jätten Kreab med starka moderata kopplingar, uppges i DI:s granskning vara en nyckelaktör i att vrida SD:s näringspolitiska linje kraftigt åt höger. I flera frågor har SD:s politik gjort en 180-gradersvändning jämfört med vad de gick till val på.

Vad företagarna får för besväret vet vi – men vad fick egentligen SD i förhandlingarna?

Kanske nöjer sig Åkesson och gänget med att det rasistiska partiet normaliseras i allmänhetens ögon? Hur illa kan de vara om näringslivets företrädare så gärna umgås med dem?

Fortsätter det i samma takt sitter snart SD där på en ministerpost i en högerledd regering. Som ett parti som vilket som helst.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons